Bananowy makowiec

Bananowy makowiec

Poniższe ciasto jest prawdziwą kumulacją wartościowych składników, można je nazwać również “bronią” w walce z niedoborami składników odżywczych. To głównie w maku oraz nasionach chia można pokładać największe nadzieje!

Chia wiem?

Często w naszych przepisach pojawiają się nasiona chia. Zapewne wielu z Was mogło o nich nie słyszeć. Dlatego rozwiewając wszelkie wątpliwości- nasiona chia inaczej zwane szałwią hiszpańską, jest prawdziwym “wulkanem” energii, wspaniale odżywiającym i wzmacniającym ciało oraz umysł. Jak widać są podobne do maku. To czarne małe kuleczki właśnie wielkości maku, minimalnie większe.

Szałwia hiszpańska pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie przez długi czas była fundamentem diety. Zawiera w sobie witaminy takie jak E, B1, B3, minerały, a wśród nich fosfor, cynk, magnez, żelazo, wapń oraz przeciwutleniacze. Szczyci się również dużą ilością łatwo przyswajalnego białka.

Ponad to chia zawiera sporą ilość błonnika, który wspomaga pracę jelit, a więc jest polecana osobą chcącym schudnąć. Co więcej na dłuższy czas daje uczucie sytości.

Mówi się, że może nawet 12- krotnie zwiększyć swoją powierzchnię poprzez wodę, którą chłonie. Dlatego jest też fantastycznym “spajaczem” do ciast. Jedna łyżka nasion chia to jak jedno jajko dodane do ciasta. Co ciekawe chia dodana do wody sprawia, że nie przelatuje ona przez nasz organizm bez echa, ale nawadnia całe ciało.

Bananowy makowiec

Składniki na kwadratową formę o boku 24 cm:
140 g kaszy jaglanej
200 g maku
2 łyżki nasion chia
100 g kokosu
bardzo dojrzały banan
łyżeczka cynamonu
po szczypcie: imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej
100 g daktyli
łyżka oleju rzepakowego
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
łyżka kakao
150 g mieszanki bakalii
100 ml mleka kokosowego

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem i ugotować razem z makiem i kokosem z dodatkiem łyżeczki soli, pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, w 600 l wody, jeśli woda się wchłonie można stopniowo dolewać wg pożądanej wilgotności ciasta. Miksować w garnku w czasie gotowanie, po upływie 15 minut. Zdjąć z pieca i porządnie zmiksować z bananem, chia, olejem, daktylami i przyprawami. Silikonową formę spryskać olejem rzepakowym i wylać ciasto. Piec 45 minut w 180 stopniach C. Wyciągnąć, pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie zrobić polewę, zalać składniki na polewę 3 łyżkami wrzątku i pozostawić na chwilę w kąpieli wodnej. Rozmieszać dodać jeszcze trochę wody w razie konieczności i wymieszać. Polać ciasto i schłodzić! Smacznego 😉

Bibliografia:
Leczenie dietą, wygraj z Candidą!, Marek Zaremba

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o