Brownie to niewątpliwie moje ukochane ciasto, nieważne czy pieczone czy nie, jest królem wszystkich ciast!
Dlaczego brownie jest najlepsze?
Brownie nie da się nie lubić. Choćby dlatego, że jest mega szybkie do zrobienia, najszybsze jest oczywiście bez pieczenia, jednak i to pieczone polega jedynie na połączeniu i wymieszaniu składników (no może jeden czy dwa etapy pominęłam :)). Jest na tyle szybkie, że kiedy widzę piekącą się w piekarniku potrawę szybko chwytam za składniki i w 15 minut wrzucam brownie do pieca. Oczywiście wszystko po to, żeby wykorzystać już nagrzany piekarnik… i wiecznie chodzącą za mną ochotę na coś słodkiego.
Dodatkowo DOBRE brownie, czyli moje na przykład (szczypta skromności nigdy nie szkodzi ^^), nie ma rafinowanego cukru, więc jest super nie tylko na figurę (słód w tym cieście to daktyle czyli błonnik ułatwiający naszym jelitom pracę), ale też dla naszych małych pociech. I tutaj nasuwa się kolejna zaleta, również dobrego brownie, które ma wartościowe składniki wspomagające nasz organizm w codziennej pracy, chociażby owies, siemię lniane czy jabłka. No i po „trzecie dobre” brownie w takim wydaniu bardziej jest zdrową przekąską niż słodkością, których chcemy unikać (lub nie chcemy, nie będę mówiła za większość :D)
Warto wspomnieć, że brownie to również kopalnia przeciwutleniaczy zawartych w jednym z jego składników czyli w kakao. Nie mówiąc już o innych drogocennych składnikach jak wapń, żelazo, cynk czy magnez również obecnych w tymże proszku.
No i w kompozycji tak zdrowych składników nawet ta czekolada, którą okrasimy nasze brownie nie sprawia złego wrażenia. Bo mamy balans <3
Jeśli Was jeszcze nie przekonałam… to spokojnie, kwestia czasu, bo to nie ostatnie moje brownie!
Bezglutenowe brownie jabłkowe

(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)
Składniki na prostokątną formę o wielkości 22cmx26:
200 g jabłek
250 ml mleka roślinnego
100 ml oleju
160 g daktyli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
200 g mąki owsianej
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
100 g mąki ryżowej
2 łyżki siemienia lnianego
3 łyżeczki octu jabłkowego
Przygotowanie:
Mleko umieścić w wysokim naczyniu, dodać ocet i odłożyć. Suche składniki połączyć ( z wyjątkiem lnu i daktyli). Do mleka z octem dodać pokrojone jabłko, daktyle, len i odłożyć na 30 minut, następnie zmiksować. Na koniec do mokrych dodać olej. Dokładnie wymieszać suche składniki z mokrymi. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec przez około 45 minut w 175 st. C.
Smacznego
