Witajcie po tak długiej przerwie!
Załoga Narwanej Zieleniny zyskała nowego członka. 16 kwietnia urodziła się nasza córeczka Elizka. Jest nasza motywacja do działania i stawania się coraz lepszymi ❤️
Już dzisiaj nowy post, szykujcie się na wiele więcej, zupełnie nowa jakość Narwanej Zieleniny ❣️
Życzymy Wam samych przyjemnych wrażeń razem z naszą roślinną kuchnią! Dajcie znać jak Wam się podoba!

(bezglutenowy, bez cukru, wegański)
Bezsernik z karmelem
Spod:
150 g płatków owsianych
200 g daktyli plus 4 łyżki wody
Masa
150 g kaszy jaglanej
400 ml mleka kokosowego
100 g nerkowców
Sok z małej cytryny
70 g ksylitolu
50 g płatków kokosowych
Karmel
300 ml mleka kokosowego
150 g daktyli
Przygotowanie: Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Wodę najlepiej zostawić do zrobienia np. owsianki lub rozrobienia polewy do ciast. Do daktyli dodać jedynie około 5 łyżek wody i zmiksować, dodać płatki owsiane i ponownie zmiksować nie musi być na gładko. Wyłożyć blaszkę papierem, a ciastem wyłożyć spod. Piec 10 minut w 180 stopniach C. Kaszę jaglaną ugotować w mleku z dodatkiem płatków kokosowych i nerkowców. Po ugotowaniu zmiksować na gładko ze słodem i cytryna. Od razu przenieść masę na spod. Przystąpić do gotowania daktyli na mleku, zmiksować i gotować jeszcze parę minut na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Rozlać na masie i chłodzić kilka godzin. Smacznego

