Biały biszkopt z aquafaby z musem z żurawiny dla Mamy

Biały biszkopt z aquafaby z musem z żurawiny dla Mamy

Nie ma lepszego momentu, ani okazji, aby stworzyć wspaniały, a przede wszystkim zdrowy tort niż Dzień Mamy. Dla nas to święto obchodzone jest każdego dnia, a ten wpis ma wymiar symboliczny. Nasza miłość najpiękniejsza widnieje w prostocie. Czasem nie warto starać się zrobić coś wystrzałowego raz na rok. To co wspaniałe powinno trwać ciągle.

To właśnie nazywam celebrowaniem życia. I tego też nauczyła mnie Mama. Aby każdej chwili nadawać wielką wagę. Nie warto ich marnotrawić, przeczekując bez sensu lub co gorsza dając im się ulotnić. Chwile są zbyt piękne i zbyt cenne. Uświadamiała mi, że często prześlizgują nam się przez palce niczym mydlane bańki.

Z chwili wyrosła determinacja, ambicja i cierpliwość. Determinacja, która nie pozwala, aby życie było miałkie, byle jakie, pospolite. Ambicja, mająca znamiona wielkości, lecz pokornej. Bo wielkość to nie pycha. Wielkość to kreowanie lepszego jutra, bardziej twórczego, odkrywczego i wartościowego. Lepszego “JA”. Przezwyciężania swoich słabości i ułomności. A co najważniejsze świadomość, że je mam i mieć będę. Godzenia się z tym to największa oznaka pokory. Wielkość w duchu samodoskonalenia. I cierpliwość, bo mimo wszelkich starań i przyrzeczeń, składanych samej sobie wciąż będę się myliła i popełniała błędy. Cierpliwość do podejmowania ciągłych prób udoskonalenia siebie, ze świadomością nigdy nie osiągnięcia owej doskonałości.

Życzę Wam, abyście potrafili okazywać wdzięczność swoim Mamą, wtedy im samym nic więcej do szczęścia nie będzie potrzebne! 🙂

Biały biszkopt z aquafaby z musem z żurawiny

(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Składniki na okrągłą formę o średnicy 25 cm
200 ml zimnej aquafaby ( wody po ciecierzycy)
1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
60 g pudru z ksylitolu
3 łyżki oleju
140 g mąki ryżowej lub jaglanej
60 g mąki z ciecierzycy
30 g skrobi z tapioki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej

Biała warstwa
120 g ryżu
Śmietana wegańska kokosowa
20 g ksylitolu

Polewa
80 g żurawiny
80 ml płynnej części z mleczka kokosowego lub mleka z kartonu

Przygotowanie:
Aquafabę z sokiem z cytryny ubijać tak długo, aż powstanie sztywna piana. Powinna spokojnie zostać w misce po odwróceniu do góry dnem ;).

Kiedy tak się stanie ubijać dalej bardzo po mału wsypywać puder. U mnie był to rozdrobniony w młynku ksylitol. Po chwili ubijania sprawdzić czy puder się rozpuścił. Na koniec równie wolno wlewać olej cały czas ubijając. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Mąki, proszek do pieczenia, sodę wymieszać i wsypać powoli do ubitej części. Delikatnie wymieszać łyżką. Masa będzie trochę gęstsza niż w zwykłym biszkopcie.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią połowę ciasta. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut. Następnie wylać drugą część masy i również piec 20 minut.

Ryż ugotować na wodzie, po ugotowaniu wlać kubeczek śmietany i zmiksować na gładko razem z ksylitolem, zrobić to od razu przed umieszczeniem na biszkopcie. W końcu zagotować mleko kokosowe z żurawiną, zostawić na 15 minut i wylać na biszkopt pokryty białym kremem. Przełożyć górną warstwą biszkoptu i fantazyjnie ozdobić wierzch tortu.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments