Bigos wegański naturalnie!

Bigos wegański naturalnie!

Wczoraj zawstydziłam się pisząc post o świątecznych daniach, bo zdałam sobie sprawę, że nie mamy na blogu, żadnego przepisu na bigos. Bigos wegański na święta to danie niemalże najważniejsze, dlatego szybko się poprawiam!

Sekret vegebigosu

Wszyscy zawsze śmiali się słysząc, że na wegańskiej wigilii jest bigos. Może i mieli rację… Chociaż vegebigos to coś więcej niż kapusta z kapustą ;). Obecnie weganie mają do dyspozycji mega dużą ilość frykasów sprawiających, że „zwykłe” warzywo stanie się topową potrawą (nie lubię określenia zwykle w tym wypadku, bo warzywa są odpowiedzią na problemy, z którymi borykamy się w XXI wieku).

Podstawą wegańskiego bigosu jest oczywiście kapusta i szczerze mówiąc nie ma znaczenia czy pomieszacie kapustę białą świeżą z kiszoną czy zrobicie z samej kiszonej. Zawsze wychodzi pyszny. Z samej kiszonej proponuję osobą, które lubią bardzo kwaskowate potrawy. Nieodzownym elementem jest bogactwo przypraw obowiązkowo liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, chili, wędzona papryka, majeranek. Wychodzimy zwykle od smażonej cebulki, czosnku i jabłka. Można iść w kierunku śliwek, pieczarek, grzybków, grochu albo soczewicy lub w kierunku passaty pomidorowej i papryki, wszystko zależy od Was.

Możemy również poeksperymentować z różnymi rodzajami mieszanek ziół, tutaj pisałam Wam o najlepszych ziołach. Fajnie dodać również glony, albo sos sojowy. Ilość kombinacji jest nieograniczona.

U nas na stole jest zawsze bigos z kapusty kiszonej i grzybów, bigos z papryką, suszonymi pomidorami, passatą dwoma rodzajami kapust oraz taki z samą kiszoną kapustą i z grochem. Teraz poszłam o krok dalej i wprowadziłam nieco więcej fantazji 😉

Bigos wegański

(bezglutenowy, wegański, bez pieczenia)


Składniki:

1 kg kiszonej kapusty
1 kg białej kapusty
200 g grochu
2 cebule
jabłko
15 dużych pieczarek
20 suszonych śliwek
4 ząbki czosnku
6 kulek ziela angielskie
3 szczypty majeranku
4 liście laurowe
łyżeczka przyprawy do gulaszu
2 szczypty pieprzu, chili
2 łyżeczki wędzonej papryki
łyżeczka soli
olej do smażenia
łyżka sosu sojowego bezglutenowego opcjonalnie

Przygotowanie:
Cebule obrać i smażyć w garnku z rozgrzanym olejem, kiedy uzyska złoty kolor, dodać przeciśnięty czosnek, smażyć 2 minuty i dodać obrane i umyte pokrojone w plastry pieczarki. Następnie dorzucić sól, pieprz, chili, wędzoną paprykę. Mieszać do odparowania wody. Dodać poszatkowaną drobno kapustę białą. Dolać szklankę wody i dusić do miękkości z jabłkiem startym na grubych oczkach i śliwkami.

W tym czasie kapustę kiszoną przepłukać, pokroić, dodać do garnka kiedy jego zawartość będzie miękka. Gotować do miękkości. W osobnym garnku ugotować wcześniej kilkakrotnie opłukany groch, gotować razem z zielem i liściem laurowym, kiedy zmięknie dorzucić do garnka uprzednio wyjmując przyprawy. Całość doprawić i zajadać!

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments