Brownie z dżemem bez pieczenia

Brownie z dżemem bez pieczenia

Nie mogło się obyć bez ciasta bez pieczenia na bazie kakao, czyli ukochanego brownie. To marzenie osób ubóstwiających proste rozwiązania i nieprzepadających za wypiekami!

Bez pieczenia

Na pewno warto robić słodycze bez pieczenia. Choćby dlatego, że nie mamy tu do czynienia z utratą cennych składników mineralnych w znacznym stopniu. Właśnie dlatego, że składniki w większości są wykorzystane w formie raw. To znaczy bez obróbki termicznej. Dodatkowa korzyść płynąca z tego faktu, to jeszcze łatwiejsze wykonanie. Wszystko zależy od przygotowania składników, jednak to poniższe da sie zrobić w 20 minut. No i nie zapominajmy o tym, że ta przekąska dostarczy nam sporo energii i na pewno zadowoli kubki smakowe.

I powiem Wam, że po przejściu na weganizm i wtedy jeszcze braku jakichkolwiek umiejętności kulinarnych byłam zachwycona tartami bez pieczenia Jadłonomii. Słodycze bez pieczenia były tymi, które sprawiły, że po dłuższym czasie zabrałam się za prawdziwe wypieki. Dlatego to świetny start dla nawet największych amatorów cukiernictwa. Takiego ciasta nie da się zepsuć. Nawet jeśli na początku nie będziecie zadowoleni z konsystencji to to ciasto i tak będzie pyszne. Pamiętam, że kiedyś zepsułam ciasto bez pieczenia na bazie kaszy jaglanej (bo się rozwalało) i przełożyłam je do pucharków, posypałam płatkami migdałowymi, polałam syropem klonowym i było doskonałe!

Brownie z dżemem i malinami

(bez pieczenia, bez cukru, bezglutenowe, wegańskie)

Składniki na małą foremkę o średnicy 10 cm:
masa:
150 g orzechów włoskich lub masła orzechowego
70 g namoczonych wcześniej daktyli
Opcjonalnie szczypta soli
10 g kakao
50 g dżemu wiśniowego lub malinowego słodzonego ksylitolem

polewa:
40 g czekolady gorzkiej minimum 70%
parę łyżek napoju roślinnego
garść malin lub wiśni

Przygotowanie:
Orzechy zmiksować na masło w blenderze kielichowym. Wszystkie składniki na masę zmiksować. Następnie spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić na nim masę i równomiernie rozprowadzić. Czekoladę rozpuścić w mleku i wylać na spód i włożyć owoce. Na koniec schłodzić porządnie kilka godzin, przed samym zjedzeniem dobrze włożyć do zamrażarki na pół godziny.

Smacznego

  • Dodatkowy plus tego ciasta jak i wszystkich bez pieczenia jest taki, że nie musicie mieć specjalnych foremek, ja często robię w śniadaniowce wyłożonej papierem do pieczenia.
Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments