Wątek homeostazy często przewijał się u nas. Pora jednak zagłębić się w temat. Homeostaza najprościej mówiąc jest to stan organizmu, w którym panuje równowaga wewnętrzna. Można też powiedzieć, że to stan zdrowia.
Tutaj rodzi się niejasność nad wpływem psycho- fizycznym, gdy homeostazę często ujmuje się w kategoriach równowagi wewnętrznej. Przez to nie każdy zdaje sobie sprawę, że to co zewnętrzne ma kluczową rolę w tym co wewnętrzne.
Jak działa nasz organizm?
W filozofii chińskiej ideogram oznaczający słowo „myśl” oznaczał połączenie „mózgu” i „serca”. A więc emocjonalności z rozumem. Również współczesna medycyna wzięła ten wątek pod uwagę, dowodząc, że to nie tylko filozoficzne rozważanie, ale prawdziwy sekret funkcjonowania naszego organizmu.
Co więcej naukowcy dowiedli, że każde doświadczanie dostępne w świadomości człowieka wprawia w drgania wszystkie organy ciała. Nasz układ neurologiczny „dzieli się” przeżyciami i debatuje między każdą częścią naszego ciała. Układ ten również reguluje rytm bicia serca, ciśnienie krwi, a nawet oddychanie i wiele wiele innych ważnych dla życia funkcji.
Do przepływu informacji dochodzi w naszym organizmie także za pośrednictwem hormonów, które tworzą cały kanał komunikacyjny.
Wszystko to prowadzi co ważniejsze w naszym codziennym życiu do reakcji dziejących się również na zewnątrz. Wszystkie te wibracje molekuł sprawiają, że odczuwamy pragnienia, chęci do podejmowania decyzji i wszelkie inne emocje.
Homeostaza to właśnie równowaga między tymi wszystkimi czasem niepozornie błahymi kwestiami. Homeostaza to zdrowa dusza. Zdrowie to nie zależy od jednej czy kilku funkcji, ale od całości relacji między nimi. Kiedy harmonia zostaje zachwiania następuje stan dysharmonii- choroby.
Brownie z malinami

(bezglutenowe, wegańskie)
Składniki na okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm:
300 g mąki z ciecierzycy
50 g mąki kokosowej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
600 ml mleka roślinnego
2 szklanki daktyli
200 ml wrzątku
6 łyżek oleju kokosowego
250 g malin
tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić. W misce połączyć wszystkie sypkie składniki, wymieszać łyżką. Daktyle zmiksować, dodać płynne składniki, zmiksować. Powstałą masę dodawać do sypkich składników, mieszać mikserem na wolnych obrotach na jednolitą masę. Ciasto wlać do tortownicy, ułożyć na wierzchu maliny, lekko je wciskając. Piec 50 minut w 180 st. C. Bezpośrednio po upieczeniu oblać rozpuszczoną czekoladą. Odstawić do wystygnięcia.

Bibliografia:
Jaglany detoks- Marek Zaremba
Antyrak: nowy styl życia- David Servan-Schreiber
Fantastyczny przepis, na pewno wypróbuje, przy mojej diecie bezmlecznej i bezglutenowej takie przepisy to prawdziwe skarby 🙂 PS. Czym mogę zastąpić czekolade do zrobienia polewy? Nie mam na stanie weganskiej
u nas tylko takie, powodzenia i smacznego 😉
czekoladę najlepiej kakao albo karobem, ja lubię zmiksować z jakimiś bakaliami, żeby było masne, a jak nie to ulubiony słód i woda lub mleko roślinne 😉
czym można zastąpić mąkę z ciecierzycy? czy nie można 🙂
mąka z ciecierzycy oraz gryczana są bardzo tęgie, dlatego należy im się więcej wody lub mleka niż w innych przypadkach, dlatego można, ale zależy na jaką i może lepiej w razie czego dać 200 ml mniej mleka 😉
Całkiem dobre ciasto. Dla mnie idealne bez glutenu, bez nabialu i bez cukru. I bardzo szybkie w zrobieniu, no i pulchne czego czasami brakuje moim ciastą. Gratuluje ciekawego połaczenia mąk. Ja już trochę piekę i niepomyślalam ze ciasto z mąki ciecierzycy może być takie ciekawe.
Dzięki serdeczne, świetne są proszki do pieczenia bio, mają naprawę dobry skład i rewelacyjnie działają 😉
jestem początkującą wegetarianką, i poradźcie proszę, czy ja mogę po prostu zmielić ciecierzycę np. w Termomix i wyjdzie z tego mąka, czy muszę kupować ten produkt specjalnie w sklepie? Dzięki
Wiesz co nie wiem, nie mam termomixa, mam podobną maszynę z tefala, masło orzechowe w nim robię, ale ziarna raz mieliłam i przeraża mnie upiorny dźwięk więc wole kupić gotową mąkę.
Tak sie wtracę, mąkę z ciecierzycy miele w tm namietnie. Bez problemu daje rade. Podpraz najpierw ziarna na patelni az zaczna orzechowo pachniec. Ostudz dobrze i malymi partiami do tm. Pozdrawiam
Ooo no i super!
Super, wielkie dzięki ?
Czy mogę zastąpić mąkę z ciecierzycy i kokosową np mąką owsianą, kukurydzianą lub pszenną?
Nigdy nie używałam pszennej więc nie wiem co wyjdzie 😉 kokosowa jest charakterna tak samo cieciorkowa
a czy mogłabym dać tylko kokosową? bo cieciorkowej nie mam na stanie a zrobilabym bez wychodzenia z domu bo kokosowej mam duzo
To już będzie inne ciasto, ale polecam to w takim zestawieniu, można dodać do niego kakao, ja tak kiedyś robiłam i było super 😉 https://narwanazielenina.pl/dwa-sa-lepsze-niz-jedno/
To i ja się zapytam o zamiennik 😀
można czymś zastąpić daktyle? byłam w dwóch sklepach i nie ma…
a wszystko na ciasto już mam :/
jasne, można dać syrop z agawy lub ksylitol 😉 w podobnych ilościach jak w przepisie
albo tyle samo innych ulubionych bakalii, np. rodzynek