Brownie z malinami i prawda o homeostazie

Brownie z malinami i prawda o homeostazie

Wątek homeostazy często przewijał się u nas. Pora jednak zagłębić się w temat. Homeostaza najprościej mówiąc jest to stan organizmu, w którym panuje równowaga wewnętrzna. Można też powiedzieć, że to stan zdrowia.

Tutaj rodzi się niejasność nad wpływem psycho- fizycznym, gdy homeostazę często ujmuje się w kategoriach równowagi wewnętrznej. Przez to nie każdy zdaje sobie sprawę, że to co zewnętrzne ma kluczową rolę w tym co wewnętrzne.

Jak działa nasz organizm?

W filozofii chińskiej ideogram oznaczający słowo “myśl” oznaczał połączenie “mózgu” i “serca”. A więc emocjonalności z rozumem. Również współczesna medycyna wzięła ten wątek pod uwagę, dowodząc, że to nie tylko filozoficzne rozważanie, ale prawdziwy sekret funkcjonowania naszego organizmu.

Co więcej naukowcy dowiedli, że każde doświadczanie dostępne w świadomości człowieka wprawia w drgania wszystkie organy ciała. Nasz układ neurologiczny “dzieli się” przeżyciami i debatuje między każdą częścią naszego ciała. Układ ten również reguluje rytm bicia serca, ciśnienie krwi, a nawet oddychanie i wiele wiele innych ważnych dla życia funkcji.

Do przepływu informacji dochodzi w naszym organizmie także za pośrednictwem hormonów, które tworzą cały kanał komunikacyjny.

Wszystko to prowadzi co ważniejsze w naszym codziennym życiu do reakcji dziejących się również na zewnątrz. Wszystkie te wibracje molekuł sprawiają, że odczuwamy pragnienia, chęci do podejmowania decyzji i wszelkie inne emocje.

Homeostaza to właśnie równowaga między tymi wszystkimi czasem niepozornie błahymi kwestiami. Homeostaza to zdrowa dusza. Zdrowie to nie zależy od jednej czy kilku funkcji, ale od całości relacji między nimi. Kiedy harmonia zostaje zachwiania następuje stan dysharmonii- choroby.

Brownie z malinami

(bezglutenowe, wegańskie)

Składniki na okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm:
300 g mąki z ciecierzycy
50 g mąki kokosowej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
600 ml mleka roślinnego
2 szklanki daktyli
200 ml wrzątku
6 łyżek oleju kokosowego
250 g malin
tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić. W misce połączyć wszystkie sypkie składniki, wymieszać łyżką. Daktyle zmiksować, dodać płynne składniki, zmiksować. Powstałą masę dodawać do sypkich składników, mieszać mikserem na wolnych obrotach na jednolitą masę. Ciasto wlać do tortownicy, ułożyć na wierzchu maliny, lekko je wciskając. Piec 50 minut w 180 st. C. Bezpośrednio po upieczeniu oblać rozpuszczoną czekoladą. Odstawić do wystygnięcia.

Bibliografia:
Jaglany detoks- Marek Zaremba 
Antyrak: nowy styl życia- David Servan-Schreiber

17
Dodaj komentarz

avatar
6 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Narwana ZieleninaAnetaJoannakasiaIza Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ania
Gość
Ania

Fantastyczny przepis, na pewno wypróbuje, przy mojej diecie bezmlecznej i bezglutenowej takie przepisy to prawdziwe skarby 🙂 PS. Czym mogę zastąpić czekolade do zrobienia polewy? Nie mam na stanie weganskiej

Ewa
Gość
Ewa

czym można zastąpić mąkę z ciecierzycy? czy nie można 🙂

Wioleta
Gość
Wioleta

Całkiem dobre ciasto. Dla mnie idealne bez glutenu, bez nabialu i bez cukru. I bardzo szybkie w zrobieniu, no i pulchne czego czasami brakuje moim ciastą. Gratuluje ciekawego połaczenia mąk. Ja już trochę piekę i niepomyślalam ze ciasto z mąki ciecierzycy może być takie ciekawe.

Aneta
Gość
Aneta

jestem początkującą wegetarianką, i poradźcie proszę, czy ja mogę po prostu zmielić ciecierzycę np. w Termomix i wyjdzie z tego mąka, czy muszę kupować ten produkt specjalnie w sklepie? Dzięki

Iza
Gość
Iza

Tak sie wtracę, mąkę z ciecierzycy miele w tm namietnie. Bez problemu daje rade. Podpraz najpierw ziarna na patelni az zaczna orzechowo pachniec. Ostudz dobrze i malymi partiami do tm. Pozdrawiam

Aneta
Gość
Aneta

Super, wielkie dzięki 😘

Ania
Gość
Ania

Czy mogę zastąpić mąkę z ciecierzycy i kokosową np mąką owsianą, kukurydzianą lub pszenną?

Joanna
Gość
Joanna

To i ja się zapytam o zamiennik 😀
można czymś zastąpić daktyle? byłam w dwóch sklepach i nie ma…
a wszystko na ciasto już mam :/