Burgery jaglane i pasta z bakłażana oraz witamina A

Burgery jaglane i pasta z bakłażana oraz witamina A

Jako, że mamy ostatni dzień wakacji, postanowiliśmy zaszaleć i zrobić pyszne burgery z bakłażanem. Pora także przygotować zapas jedzenia do pracy, żeby nie musieć ratować się gotowymi przekąskami bądź stołować w fast foodach. Warto myśleć do przodu i planować :).

Poczynania witaminy A

Kolejna ważna witamina rozpuszczalna w tłuszczach- witamina A. Niski wskaźnik występowania tej witaminy w organizmie często wiąże się z ryzykiem zachorowania na raka, natomiast na szczycie listy roślin przeciwnowotworowych znajdują się te o ciemnopomarańczowym oraz ciemnozielonym kolorze, innymi słowy te, którym witaminy A nie brakuje. Wszystko to za sprawką jednej z części składowych witaminy A, czyli beta- karotenu.

Ów składnik działa również ochronnie na nasz mózg. Badania mówią, że marchewka zjadana minimum 5 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 68%. To całkiem przekonujące liczby. Wystarczy tak nie wiele. Oczywiście nie tylko marchewka, ale również bataty, szpinak, bakłażan, brokuł, brukselka, sałata, pomarańcza, jarmuż, kalarepa, cykoria, boćwina, dynia, pietruszka, morela, brzoskwinia, papryka. Do wyboru do koloru. Nie tylko beta- karoten działa cuda, ale również antyoksydacyjne właściwości pomarańczowych i zielonych warzyw oraz owoców.

Dlaczego karoten jest tak cudowny? Blokuje on przekształcanie “złego” cholesterolu LDL w toksyczną odmianę uszkadzającą naczynia.

Funkcja w organizmie

Witamina A wzmacnia odporność organizmu, wykazuje więc działanie przeciwzapalnie. Ponadto wzmacnia wzrok oraz poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Zupełnie jak na reklamach nieprawdaż? Jednak należy uważać, bo przedawkowanie również jest groźne. Jak je stwierdzić? Po pierwsze najlepiej nie suplementować, gdyż tak najłatwiej przedawkować. Co więcej witamina A gromadzi się w tkance tłuszczowej i wątrobie, dlatego jej nadmiar może być toksyczny, a nawet powodować wady wrodzone płodu. Natomiast jeśli jemy za dużo pomarańczowych warzyw i nabieramy pomarańczowego koloru skóry myśląc, że wyglądamy zdrowo… nic bardziej mylnego. To właśnie oznaka nadmiaru w organizmie, który działa toksycznie. Niesie to także za sobą bóle głowy, a także bóle kostno- stawowe czy wypadanie włosów, paznokci.

Niedobór natomiast -jak uczyli w szkole- powoduje “kurzą ślepotę”, czyli pogarszanie się wzroku po zmroku. Jest przyczyną również niepłodność, zahamowania wzrostu, a także problemów skórnych.

Wszystko z umiarem i głową, a nie zagrożą nam żadne niedobory!

Burgery jaglane z pastą z bakłażana

Bułki jaglane
(bezglutenowe, wegańskie)

300 g mąki jaglanej
50 dag drożdży
500 ml wody
100 g mąki ryżowej
olej do smarowania foremek
100 g mąki amarantusowej
pół łyżeczki soli

Przygotowanie: 
Rozdrobnione drożdże wymieszać dokładnie z wodą i solą. Połączyć z mąkami. Wyrobić na jednolitą masę i odstawić do wyrośnięcia. Po około 20 minutach przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem formy. Odstawić w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C, jeśli robicie bułki jak ja wystarczy piec godzinę, jeśli chleb to około 90 minut. Wyjąć z pieca, podważyć nożem, wyciągnąć z foremek i wystudzić.

Pasta z bakłażanem
(bezglutenowe, wegańskie)

mały bakłażan
olej do posmarowania bakłażana
100 g ciecierzycy
łyżeczka soli
szczypta chili, imbiru, kurkumy, cynamonu
łyżeczka ziół prowansalskich
3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
5 suszonych pomidorów
2 łyżki uprażonych pestek z dyni

Przygotowanie:

Jeżeli robicie tylko pastę polecam użyć ciecierzycy ze słoika w ilości około 300 g, ale jeśli chcecie zaszaleć i zrobić również hummus czy pastę bezjajeczną polecam Wam ugotować więcej ciecierzyc, tak samo jak gotuje się fasolę.
Bakłażana pokroić w plastry, posypać solą, odłożyć na 15 minut na papierowy ręcznik i zebrać wytrąconą z bakłażana wodę na ręcznik. Posmarować olejem i piec około 30 minut w 180 st. C.
Po ugotowaniu ciecierzycy i odlaniu wody (można w niej ugotować kaszę jaglaną) należy ją zmiksować na gładko. Ugotować kaszę jaglaną, dodać resztę składników zostawiając parę plastrów bakłażana do burgerów, resztę zmiksować, doprawić i gotowe!

Bibliografia:
Jean Carper „Żywność twój cudowny lek” 
Jean Carper “Apteka żywności”
Anna Rogulska- “Dieta kontra rak”
https://ncez.pl


Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o