Burgery roślinne i wspaniałe działanie prebiotyków

Burgery roślinne i wspaniałe działanie prebiotyków

Uwielbiam kiedy dania są kolorowe, wyraziste i budzące walory smakowe. Mając jednak świadomość, że żywność to lek staram się, aby każde z moich zachwycało nie tylko wyglądem, ale i wartościami odżywczymi.

Co to są prebiotyki?

Najprościej mówiąc są substancję, których organizm nie do końca trawi i dzięki temu odżywiają nasze bakterie jelitowe. Więc jeśli chcemy być zdrowi musimy dbać o nasze jelita, co więcej o naszą mikroflorę w nich zawartą.

Jakie pokarmy zaliczamy do prebiotyków? Przede wszystkim czosnek, cebula, por, szparagi i banany oraz niegotowane płatki owsiane. Dzisiejsze danie robiłam w przeważającym stopniu z wykorzystaniem dwóch pierwszych.
Cebula i czosnek to oczywiście numery 1 na przeziębienie, otóż wiedziano o tym już 6000 lat temu. Co więcej ludzie używali tych dwóch składników jako lek na wszystko, co wiemy o nich dziś?

Cebula

Stosowana na infekcje, biegunki oraz jako środek moczopędny, równie cenny w przypadku nadciśnienia tętniczego, jak i środek wykrztuśny, lek nasercowy.

Wystarczy pół surowej cebuli dziennie, aby o 30% podnieść poziom dobrego cholesterolu HDL. Warto dodać, że niweluje niepożądane działanie tłuszczu zwierzęcego.

Co więcej ma działanie przeciwkrzepliwe, obniż poziom cukru we krwi, jest uznawana za naturalny antybiotyk. Ponadto cebula ma działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwnowotworowe.

Czosnek

Egipcjanie na papirusie spisywali cudowne właściwości czosnku, wśród nich między innymi zapobieganie bólom głowy, chorobą gardła i osłabieniu, podtrzymywanie sprawności fizycznej.

Zalecano czosnek na zaburzenia żołądkowe- jelitowe, astmę, reumatyzm, hemoroidy, wrzody, utratę apetytu. Leczy biegunki, silnie bakteriobójczy- również działa antybiotykopodobnie. Zapobiega zakrzepom i zatorom.

Wykazuje działanie w przeciwdziałaniu chorobom serca, nowotworom czy udarom.

Przeciwgrzybiczy, przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy, ale również przeciwpasożytniczy!

Bułki orkiszowo- gryczane z cebulą i czosnkiem

(wegańskie)

Składniki: 
50 g drożdży
500 ml letniej wody
3 cebule
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
1 łyżeczka soli
300 g mąki orkiszowej
150 g mąki gryczanej
garść płatków owsianych
3 łyżki mielonego lnu

Przygotowanie:
Cebulę obrać i posiekać w kostkę, przesmażyć na oleju. Następnie dodać posiekany czosnek, smażyć do nabrania koloru. Rozdrobnione drożdże wymieszać dokładnie z wodą i solą. Połączyć z mąką, nasionami, cebulą i czosnkiem. Wyrobić na jednolitą masę i odstawić do wyrośnięcia. Po około 20 minutach przełożyć ciasto do wysmarowanej oliwą formy. Odstawić w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C, jeśli robicie bułki jak ja wystarczy piec godzinę, jeśli chleb to około 90 minut. Wyjąć z pieca, podważyć nożem, wyciągnąć z foremek i wystudzić.

Burgery buraczane z gruszką

(bezglutenowe, wegańskie)

Składniki:
200 g kaszy jaglanej
3 małe buraczki
sól, pieprz
łyżka octu balsamicznego
30 ml oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
30 g płatków gryczanych
3 łyżki mielonego lnu
15 daktyli wcześniej namoczonych
gruszka lub jabłko
garść pietruszki
¼ czerwonej cebuli
pół łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta chili, imbiru

Przygotowanie:
Kaszę ugotować z 300 ml wody oraz obranymi burakami z dodatkiem soli. W ostatnich minutach gotowania dorzucić jabłka i daktyle. Zmiksować i dodać resztę składników. Wszystko ma mieć gładką konsystencję. Na koniec wystarczy doprawić. Nakładać łyżką -na formę pokrytą papierem do pieczenia- burgery. Piec 30 minut w 180 stopniach C.

Frytokulki

(wegańskie)

Składniki:
50 g kaszy bulgur
50 g kaszy jaglanej
ziemniak
olej rzepakowy
3 cebule
2 ząbki czosnku
szczypta pieprzu, chili
łyżeczka kurkumy, bazylii, soli
garść natki pietruszki

Przygotowanie:
Cebulę szklić na oleju do zarumienienia, następnie dodać czosnek, w drugim garnku zagotować kasze i obranego oraz pokrojonego ziemniaka. Dusić do miękkości, czyli około 20 minut. Dodać resztę składników i zmiksować, doprawić. Umieścić w szprycy i nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, piec 40 minut w 180 stopniach C.

Komponować burgery według własnej inwencji z dowolnymi dodatkami jak sałata, szpinak, ogórki, pomidor, cebula, sos musztardowy lub ketchup 😉 <3 Smacznego!

Bibliografia:
Jean Carper “Apteka żywności”
Robynne Chutkan “Dobre bakterie”

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o