Dania, które Wam przedstawiamy w postach o składnikach mineralnych mają w sobie przynajmniej trzy mikro- lub makroelementy, o których mowa. Tak jak w codziennej diecie tak i tu dbamy o różnorodność składników odżywczych.
Magnez
Spotykam się z wieloma materiałami obrazującymi, że substancja czynna wyizolowana z danego składnika pokarmowego ma mniejszą moc, w tym przypadku nie ma jej w ogóle. Badacze odkryli, że składnikiem odpowiadającym za leczenie zaparć jest magnez w suszonych śliwkach i daktylach. W innych postaciach magnez nie daje takiego skutku, biorąc za przykład orzechy.
Magnez to kolejny makroelement. Niezbędny aktywator większości enzymów. Odpowiedzialny za sprawną przemianę materii oraz termoregulację ciała. Utrzymuje prawidłową strukturę kostną. Dba o jej prawidłowy rozwój.
Zapobiega osteoporozie. Jest to szczególnie ważne u kobiet w okresie menopauzy, które na skutek niedoboru boru (orzechy, świeże owoce) tracą duże ilości wapnia i magnezu.

Magnez działa również przeciwstresowo. Działa dobroczynnie na układ sercowo- naczyniowy. Jego niedobór często objawia się drżeniem mięśni lub też ich napięcie. Komu z wielbicieli kawy nie drżała powieka poprzez wypłukanie magnezu z organizmu na skutek nadmiernego picia kawy. Kiedyś mnie to spotykało, jednak zaspokajając potrzeby swojego organizmu z czasem zaczęłam efektywnie go słuchać.
Niedobór magnezu może też prowadzić do nudności bądź stanów depresyjnych. Pewnego razu czytałam przypadek pewnego generała, który wypijał 10 filiżanek kawy na dzień. Zaczął mieć napady leku i niespokojne myśli, aż popadł w depresję. Sytuacja diametralne zmieniła się kiedy zmniejszył ilość wypijanej kawy do 3 filiżanek.
O to właśnie chodzi, aby nie balansować nas przepaścią, zrównoważyć i dawkować wrażenia, smaki, przeżycia 😉
Burgery ryżowe z cukinii i suszonych pomidorów
(wegańskie, bezglutenowe)
Składniki:
100 g brązowego ryżu,
łyżeczka soku z cytryny
6 suszonych pomidorów
cukinia
cebula
olej kokosowy do smażenia
łyżeczka kurkumy, soli, bazylii
szczypta pieprzu, chili, imbiru

Przygotowanie:
Ryż najlepiej namoczyć parę godzin wcześniej. Nie jest to konieczne, ale ja np wolę kiedy szybko się gotuje. Ryż ugotować w świeżej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i pomidorów. W tym czasie cebulkę drobno posiekać, smażyć na oleju, aż do zarumienienia. Następnie dorzucić do niej startą na grubych oczkach cukinię i dusić do miękkości z dodatkiem przypraw. Ryż zmiksować na gładko, wmieszać w niego warzywa, sok z cytryny i zioła. Formować małe pulpety, okładać na papierze do pieczenia. Piec 30 minut w 180 st. C. Polecam dorzucić do pieca również ulubione warzywa skropione olejem i posypane przyprawami. Pycha!
Bibliografia:
Leczenie dietą- Marek Zaremba
Jaglany detoks- Marek Zaremba
Dieta kontra rak- Anna Rogulska
Żywność twój cudowny lek- Jean Carper