Burgery z buraka i pomidorów, pasta z jabłkiem i pomidorem. “Stworzeni mięsożercy?”

Burgery z buraka i pomidorów, pasta z jabłkiem i pomidorem. “Stworzeni mięsożercy?”

Wiele osób zadaje sobie to pytanie. Do czego tak naprawdę stworzony jest człowiek. Do smartfonów i cheetosów? Szczepionek i antybiotyków, a może do paleo?

Prehistoria

To pytanie nasuwa wiele kontrowersji. Co człowiek to inne podejście do tego tematu. Faktem jest, że wyewoluowaliśmy, przeszliśmy zmianę genetyczną, zarówno my jak i nasz mikrobiom. Ciężko więc starać się odtworzyć dietę przodków. Nie jest to nawet możliwe. Człowiek prehistoryczny zjadał miód razem z całym plastrem, a więc porcją błonnika. Dziś jemy praktycznie samą skrobię i cukry, a nasza otyłość wynika właśnie z niedostatecznej ilości błonnika w diecie (między innymi). Mięso jest natomiast mniej obce naszemu żołądkowi, jednak i tutaj należy wnieść poprawkę. Zwłaszcza obserwując rosnącą ilość produkcji mięsa. Człowiek prehistoryczny nie zaburzał naturalnego biegu świata. Nie wycinał całych hektarów lasów po to, by zadowolić swoje kubki smakowe. Ilość konsumowanego mięsa w niczym nie przypomina prehistorii, a od normy odbiega.

Nasz organizm

Ciało ludzkie nie jest podobne do stworzeń mięsożernych, stwierdzono to już 2 tysiące lat temu. Mamy gładkie zęby, małe usta, miękki język i słabe soki trawienne. Również długie jelita są domeną roślinożerców, które umożliwiają trawienie błonnika. Zęby trzonowe ułatwiają nam natomiast wstępne trawienie błonnika już w jamie ustnej. Dieta uboga w błonnik jest dla nas zgubą z racji wyginięcia części dobrych bakterii bez, których niemożliwe byłoby nasze życie.

Te fakty nie zabraniają jeść mięsa. Jednak podkreślają, że bardziej przypominamy roślinożerców. Oczywiście dysponujemy ostro zakończonymi zębami, tak jak zwierzęta mięsożerne, jednak nie służą nam one do tego co im :).

Wniosek na dziś i na każdy kolejny dzień, skrajności nie są dobre. Badania donoszą, że ilościowo jemy coraz więcej, ile z tego niszczymy? Powstają już wyliczenia sugerujące, że w 2050 roku będziemy potrzebowali o 70% więcej jedzenia niż teraz! Ziemi w końcu, może nie udźwignąć naszej zachłanności..

Klopsy z suszonych pomidorów, buraków i fasoli

150 g fasoli białej
7 suszonych pomidorów
3 małe buraczki
garstka wodorostów
sól, pieprz
50 ml passaty pomidorowej
łyżka octu balsamicznego
olej rzepakowy 20 ml
2 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
50 g płatków owsianych

Przygotowanie:
Fasolę namoczyć na noc, najlepiej w większej ilości (300 g), żeby zrobić również poniższą pastę musztardową. Rano fasolę ugotować w świeżej wodzie z dodatkiem wodorostów, ziela angielskiego i liści laurowych oraz łyżeczki soli. Po ugotowaniu wyciągnąć liście laurowe i kuleczki ziela angielskiego. Po ugotowaniu odlać wodę (można z niej zrobić zupę). W tym samym czasie ugotować lub upiec buraczki. Podzielić fasolę na dwie częśći jeśli gotowana była w ilości 300 g, jedną połowę zmiksować razem z resztą składników na gładko. Jeśli masa jest zbyt tęga dodawać wodę, w której gotowała się fasola. Zwilżonymi dłońmi formować małe burgery i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić, przechowywać w lodówce do 5 dni.

Pasta pomidorowo- jabłkowa

(bezglutenowe, wegańskie, bez pieczenia)

Składniki: 30 g maku, 1 jabłko, 200 g suszonych pomidorów, 1 ząbek czosnku, sok z ½ cytryny, ½ pęczka szczypiorku, sól

Przygotowanie: 
Mak sparzyć na sitku. Wszystkie pozostałe składniki zmiksować z dodatkiem wody i wymieszać z makiem. Przyprawić.

Sałatka z czerwoną fasolą i cynamonem

Składniki:
100 g fasoli czerwonej
4 marchewki
3 jabłka
pęczek szczypiorku bądź kawałek pora
sok z cytryny
łyżeczka cynamonu
3 łyżki oleju lnianego

Przygotowanie:
Fasolę namoczyć na noc, a rano ugotować wg tego przepisu. Można namoczyć więcej i zrobić na przykład również pastę lub klopsy. Marchewki i jabłka obrać i umyć, zetrzeć na grubym tarle. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki złączyć i wymieszać, doprawić i gotowe.

Bibliografia:
Gdyby nasze ciało potrafiło mówić- Dr James Hamblin
Zdrowa lekkość brzucha – Robynne Chutkan 

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o