Być czy mieć?

Być czy mieć?

Często nasze priorytety nagle ulegają przeobrażeniu, w wyniku różnych zdarzeń, emocji lub doświadczeń. Mózg tak jak już wspominałam jest mięśniem, który wymaga nieustających ćwiczeń. Pragniemy zachować młodość, zdrowo się odżywiając, odpoczywając, unikając stresu. Ale równie ważny jest długowieczny, płodny umysł, uroda i tak przeminie, ale intelekt zostanie (nie mówię o drastycznych wypadkach i ciężkich chorobach).

Rzeczy, których się nauczycie, doświadczycie, wypraktykujecie- nikt Wam nie zabierze. Często tracimy masę czasu na sprawy nierozwijające, szkoda życia na „zabijacze czasowe”, chyba, że masz go w nadmiarze i beztrosko nim szastasz… Oczywiście dobrze jest się raz za czas „odmóżdżyć”- rozrywka jest naturalną potrzebą człowieka

Zatracenie…

Co nas zabija? Słyszałam masę opowieści o ludziach, którzy nie pracują, niczym się nie interesują, nie mają zainteresowań, nie chce im się wyściubić nosa z domu. Jaki często jest finał takich historii? Uzależnienia, zblazowanie, rozwody, paranoje, depresja. Wspomniałam tylko o najłagodniejszych przypadkach…

Zaniedbanie siebie w sensie głębszym niż tylko wizyta u kosmetyczki, na siłowni, u lekarza, ma tragiczne skutki. Nie zrozumcie mnie, źle, sama lubię sobie dogadzać, niemniej jednak kiedy zatraci się sens, którego, żaden specjalista Wam nie przywróci i nie pokieruje, nie wskaże przestrzeni, w której będziecie czuć spełnienie.

Owszem są ważni, ale to WASZA SAMODZIELNA PRACA UMYSŁOWA może zdziałać cuda. Wasze „chcenie” ma znaczenie, bez niego nic się nie urodzi, nikt za Was nie pobudzi pasji, jeśli sami nie wykażecie inicjatywy.

Korzystać ze świata i jego zasobów


Cicha władza mikrobów – Alanna Collen
Samolubny gen- Richard Dawkins
Jak przestać się martwić i zacząć żyć- Dale Carnegie
Antyrak: nowy styl życia- David Servan-Schreiber
Nowa dieta antyrakowa- Johannes F. Coy
Makrobiotyka w polskiej kuchni- Stanisława Olko
Historia wewnętrzna- Giulia Enders
Dieta kontra rak- Anna Rogulska
Leczenie dietą i Jaglany detoks- Marek Zaremba
Apteka żywności- Carper Jean
Dobre bakterie – Robynne Chutkan

Polecam specjalistów: terapeutów, psychologów, lekarzy, dietetyków i innych, jeśli odczuwacie potrzebę kierujcie się do nich. Mając świadomość jednego- ograniczonego zaufania. Masę razy spotkałam się ze specjalistami, którzy nie mieli pojęcia o swoim fachu, ile razy mogłam to wyłapać? Niestety im większa nasz wiedza tym rzadziej damy się zwieźć. Mało tego- im większa nasza wiedza tym mniej i rzadziej będziemy potrzebować specjalistycznej wiedzy, możecie mi wierzyć.

Pracując jako pedagog bywam na konferencjach prowadzonych przez wybitnych profesorów i ekspertów w swoich dziedzinach. To Ci ludzie odsyłają mnie do wiarygodnych źródeł i otwierają oczy na aspekty, o których nie miałam pojęcia.

Kiedy chciałam dowiedzieć się więcej o sobie, tym co mnie dotyka i pasjonuję zrobiłam studia biologiczne. Miałam po raz kolejny do czynienia ze wspaniałymi ludźmi. Wiarygodnymi, pracowitymi i dociekliwymi oraz z propagowaną przez nich literaturą, którą już niedługo się podzielę (póki co jedynie przedsmak).

Dzielę się tym z jednej strony, żeby Wam uświadomić, że musicie polegać na sobie, możecie ufać w niektórych sytuacjach sobie, ale najpierw musicie zbudować bazę i konsekwencję ją rozwijać.

Z drugiej strony miejcie przeświadczenie, że nie faszeruję Was wiedzą internetową, niesprawdzoną lub powieloną. Kieruję się sprawdzoną i fachową wiedzą, ale i własnymi doświadczeniami na bazie owej literatury.

Rozwijajcie się, bądźcie świadomi, konsekwentni, nie dajcie się oszukać, dociekajcie!

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments