Chili sin carne jest rośliną wersją meksykańskiego dania z mięsem- chili con carne. Danie to gości w amerykańskich fast foodach. Również weganie znają jego szybką wersję, wystarczy użyć fasoli ze słoika, a reszta robi się sama ;). Sama nazwa już nawiązuje do kwintesencji tego dania, ma być pikantnie i rozgrzewająco! Bazę stanowi cebula, czosnek, pomidory, papryka oraz fasola lub kukurydza, a także przyprawy takie jak chili, pieprz, imbir, kumin (za którym akurat nie specjalnie przepadam). Potrawa ta jest smażona i ostatecznie duszona.
Ilość kombinacji jakie możecie stworzyć jest jak zwykle nieograniczona, jedno jest pewne, ma to być Wasze ulubione chili ;).

Chili co?
Badacze tajscy udowodnili, że chili rozrzedza krew, dzięki czemu zapobiega jej krzepliwości. Sprawdzono to za pomocą podania chili studentom, zauważono wówczas, że w krwi niemal natychmiast zaczęły rozpuszczać się skrzepy. Jednak zmiana ta była bardzo krótkotrwała, dlatego, aby chili zachowało swoje działanie należy je spożywać często i stale.
Obalając mit należy wspomnieć, że chili wykazuje swoje lecznice właściwości w przypadku występowania wrzodów. Powszechnie uważa się, że ostre przyprawy powodują chorobę wrzodową, jest wręcz odwrotnie. Oksymoron stanowi podsumowanie ostrych przypraw jako łagodnych dla żołądka.

Jedz chili dla uśmiechu i urody! Odkryto, że ostry składnik chili zawiera kapsaicynę, mogący pobudzać drzemiące w mózgu endorfiny, dając lepsze samopoczucie. Kapsaicyna wysyła do mózgu informację takie jak w wypadku poparzenia, w efekcie czego mózg zaczyna wytwarzać endorfiny łagodzące ból. Można to uczucie przyrównać do zastrzyku narkotyku. Lekarze ostrzegają, że można się pieprzem uzależnić, mając potrzebę jedzenia coraz to ostrzejszych potraw.
Chili idealnie sprawdza się przy leczeniu przeziębienia. Ostre przyprawy w ogóle sprawiają, że wydziela się więcej płynów w drogach oddechowych. Dzięki czemu rozszerza się śluz oskrzelowy co owocuje łatwiejszym jego usunięciem 😉
Zajadajcie chili i cieszcie się tym wspaniałym daniem 😉
Chili sin carne

(bezglutenowe, bez pieczenia, wegańskie)
Składniki:
400 g ugotowanej fasoli czerwonej
marchew
200 g passaty pomidorowej
Czerwona cebula
3 ząbki czosnku
Czerwona papryka
2 pomidory
pół łyżeczki cynamonu, imbiru, kurkumy, słodkiej papryki, soli himalajskiej, oregano, bazylii, majeranku
szczypta pieprzu, chili
parę łyżek oleju rzepakowego, łyżeczka sosu sojowego
Do podania z ryżem lub chlebem
Przygotowanie:
Fasole zamoczyć i rano ugotować do miękkości wg tego przepisu. Cebulę posiekać drobno i przesmażyć na oleju, kiedy uzyska złoty kolor, dorzucić do niej resztę warzyw. Dusić do miękkości razem z przyprawami i passatą. Na koniec dodać sos sojowy i doprawić w razie konieczności.
Smacznego!

Bibliografia:
Żywność twój cudowny lek- Jean Carper