Ciasto leśne z kremem cieciorkowym i jego sekret

Ciasto leśne z kremem cieciorkowym i jego sekret

Wspominałam już, że pieczenia ciast nauczyłam się dopiero co. Czyli jakieś 2/3 miesiące temu. Wcześniej nie miałam pojęcia o co chodzi z mąkami, ile powinno się ich dawać, jak traktować i jak łączyć. Po przewertowaniu różnych przepisów i wypróbowaniu ich z lepszym lub gorszym skutkiem doszłam do wielu wniosków. Po pierwsze nigdy nie już nie będę się sugerować gotowymi przepisami. Każdy ma odmienny gust co do słodkości, tłustości i wilgotności ciasta i ogólnych oczekiwań. Przerabiałam ciasta, w których było jak dla mnie dwa razy za dużo cukru i oleju. Mam wrażenie, że to były podstawowe składniki… Wychodziło również strasznie suche. Wielu znajomych krzywi się, gdy słyszy o makowcu czy jakichś innych typowych ciastach weselnych. Mówią, że są suche i jałowe. No właśnie każdy ma odrębny gust, tak więc trzeba się po prostu “dogadać” z poszczególnymi składnikami ciasta i dojść do perfekcji krokami.

Idealne ciasto pieczone

Opiszę Wam moje perfekcyjne ciasto. Zacznijmy od ilości mąki takiej typowej do wypieku ciasta z owocami lub warzywami. Typowej, tzn. ryżowej, gryczanej lub orkiszowej. Mąka według mnie powinna być w proporcji 2:3 w stosunku do wody. Przyjmijmy, że mąki ma być 200 g, a wody lub mleka roślinnego 300 g. Słód do ciasta w postaci bakalii lub ksylitolu lub syropu z agawy najlepiej, żeby wynosił trochę więcej niż połowę ilości mąki, w tym wypadku około 120 g. Dla precyzji podaję ilość w gramach, nie lubię zbytnio określeń- “ileś” szklanek mąki czy oleju, jest to dla mnie mało klarowne. Mam szklanki bardzo małe i bardzo duże, normalnych nie mam, więc jest to utrudnienie w wyobrażeniu sobie ilości.

Pozostaje jeszcze kwestia owoców, uwielbiam ciasta nimi wysycone. Lubię chyba po prostu świadomość, że to co jem ma dla mojego organizmu wartość dodaną. Nie cierpię pustych kalorii. Jestem praktyczna. Świeżych owoców czy warzyw powinno być tyle co wody. W tym wypadku 300 g. Może być to starta marchewka z jabłkiem lub zmieszane owoce leśne.

Pozostaje kwestia oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron dodaję połowę tyle co bakalii, około 50 g. Chociaż jeśli ciasto ma dużo owoców i na przykład tłuste mleko można olej całkiem pominąć. Do tego “spajacz” w postaci nasion chia lub lnu, co stanowi 1/10 porcji mąki czyli tutaj 20 g. Do wyrośnięcie dodaję jeszcze łyżeczkę sody i pół łyżeczki proszku do pieczenia bio.

Ciasto leśne z kremem cieciorkowym

(bezglutenowe, wegańskie)

Składniki na okrągłą formę o średnicy 23 cm:
200 g mąki gryczanej
300 g mleka kokosowego
pół łyżeczki soli himalajskiej
olej do wysmarowania formy
100 g mieszanki borówek i jeżyn
100 g ksylitolu
20 g chia
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki bio- proszku do pieczenia
łyżeczka sody

Czekoladowa masa:
70 g cieciorki
50 g uprażonych migdałów
100 g daktyli
pół łyżeczki oleju kokosowego
kopiata łyżeczka karobu
3 łyżeczki kakao

Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki na ciasto połączyć i wymieszać, wlać do nich wszystkie mokre składniki i delikatnie mieszać. Piec 45 minut w 180 st. C.

Przygotować ciecierzycę ze słoika lub zamoczyć na noc i ugotować wg tego przepisu, najlepiej większą ilość, żeby zrobić dodatkowo na przykład hummusy. Daktyle zalać wrzątkiem na 15 minut. Odsączyć cieciorkę i daktyle, następnie połączyć z resztą składników na krem i zmiksować na gładko. Ciasto wyjąć z pieca i rozłożyć na wierzch masę kremową. Schłodzić w lodówce i gotowe. Smacznego!

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Narwana ZieleninaRóża Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Róża
Gość
Róża

Super wygląda muszę spróbować zrobić 😍tylko pytanie Mleko kokosowe twarda cześć?