Ciasto marchewowe z masłem orzechowym i kremem migdałowym

Ciasto marchewowe z masłem orzechowym i kremem migdałowym

Zapewne nie tylko u nas trwają przedświąteczne przygotowania. Jednak nie da się ukryć, że różnią się diametralnie od tradycyjnych. Mimo to warto zapamiętać, że “los się musi odmienić”, bo przecież za chmurami zawsze czai się słońce <3

Kochani!

Tym bardziej chcemy Wam życzyć, wszystkiego co uczyni Was szczęśliwymi.

Przede wszystkim radości, ale takiej która wypływa z Waszego wnętrza.

Radości, która nie jest zależna od rzeczy poza Wami. Tylko takiej, którą zawdzięczacie sobie, bo jest ona najtrwalsza i najcenniejsza.

Z jednej prostej przyczyn. Kiedy odkryjemy swój wewnetrzny potencjał bedziemy silniejsi niż kiedykolwiek.

Nie zmienia to faktycznie, że życzymy Wam również szczęścia, które będzie na Was czekało na każdym rogu. Niech Świat rozpieszcza Was swoimi dobrami!

W końcu życzymy Wam pogody ducha, miłości, ciepła i optymizmu. Aby te święta i każdy kolejny dzień był dla Was okazją do uśmiechu i wdzięczności!

Natalia i Łukasz

Wasza Narwana Zielenina

Ciasto marchewowe z masłem orzechowym i kremem migdałowym

(Bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Składniki na ciasto
300 g marchewki drobno startej
Łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Łyżeczka sody oczyszczonej
200 ml mleka kokosowego
200 g mąki owsianej
Łyżka oleju
150 g daktyli lub rodzynek
5 łyżeczek masła orzechowego (u nas z orzechów włoskich i brazylijskich)
Pół łyżeczki soli
Łyżka siemienia lnianego

Składniki na krem
100 g migdałów bez skórki
100 g stałej części z mleczka kokosowego
Łyżeczka soku z cytryny
Łyżka ulubionego syropu (lub w wersji nie wegańskiej miód)
Opcjonalnie pistacje do dekoracji

Przygotowanie:
Migdały zalać wrzątkiem i zostawić na 2 godziny. Suche składniki na ciasto połączyć w misce, wymieszać. Mleko zagotować i dorzucić daktyle oraz len, odstawić na 15 minut. Dołożyć do suchych składników wszystkie mokre i wymieszać dokładnie. Przełożyć na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie piec godzinę w 180 st. C.
W tym czasie migdały odcedzić i zmiksować na masło, dodać resztę składników na krem i miksować jeszcze chwilę.
Wyciągnąć ciasto i wystudzić. Na koniec posmarować kremem i posypać pistacjami.
Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments