To pierwszy post na blogu z użyciem białej mąki. Jeśli mam być szczera to również pierwszy raz kiedy ja sama miałam ją w rękach! 😀 Jednak ostrzegam, że takie posty będą jedynie zdrowym odstępstwem od reguły. Dlaczego piszę o białej mące w kategorii zdrowych nawyków?
No cóż, moja definicja zdrowia z czasem ewaluowała. Nie twierdzę, że opychanie się takimi wypiekami w nadmiarze jest super. Nic w nadmiarze nie jest super. Ale! Prowadząc bloga, który z zewnątrz wygląda jak jadłospis osoby, która ma idealna dietę bez grzeszków. Nie jest tak. Każdy ma prawo zjeść tort na urodzinach przyjaciółki, pączka w tłusty czwartek czy croissanta w… Paryżu!
Życie to delektowanie się tym co nas otacza. To dalekie od pojęcia „zajadania smutków”, które nie jest niczym zdrowym. Tutaj mówimy o zdrowiu psychicznym, które właśnie jest możliwe dzięki korzystaniu z życia, smakowaniu go. Żałowanie sobie tylko potęguje frustracje i niechęć. A przecież życiem trzeba się cieszyć. Receptą jest umiarkowanie.
A poza tym umówmy się, nic się nie stanie również z Waszym zdrowiem fizycznym od jednego pączka raz na jakiś czas!
Łapcie idealne domowe croissanty <3
Croissant z domową nutellą

(wegańskie, bez cukru)
Składniki:
ciasto:
420 g mąki zwykłej pszennej+ do posypania blatu
300 ml mleka roślinnego
2 łyżki oleju
25 g drożdży
łyżka słodu np. ksylitol lub syrop klonowy
nadzienie:
nutella z tego przepisu
masło wegańskie
Przygotowanie:
Zacząć od rozdrobnienia drożdży. Dodać do nich letnie mleko i ksylitol. Następnie wymieszać. Dodać resztę składników na ciasto. W końcu przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu, najlepiej na kaloryfer. Uwaga! Użyjcie większej miski, żeby ciasto nie wyszło poza miskę. Po pół godziny wymieszać i zostawić na chwilę.
Przygotować nutellę.
Ciasto wyłożyć na posypanym mąką blacie i podzielić na 4 części. Rozwałkować na kształt okręgu każdą z 4 części. Nakładać na siebie „placki ciasta” wcześniej smarując wierzch każdego z nich masłem, oprócz wierzchu.
Wszystkie 4 piętra nałożone na siebie rozwałkować wspólnie. W końcu podzielić okrąg na 10 równych części. Każdą z wierzchu smarować nutellą i zwijać w rogaliki. Na koniec układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 30 minut w 180 stopniach C.
Smacznego!

