Curry kokosowe z bobem i zagadkowe żelazo

Curry kokosowe z bobem i zagadkowe żelazo

Żelazo jest kolejnym mikroelementem. Stosunkowo często u “wege” występują jego niedobory, o czym już wcześniej pisałam. Dlaczego jest takie zagadkowe? Żelazo dzieli się na hemowe i niehemowe. Hemowe jest łatwo przyswajalne i obecne w mięsie, wątrobie, rybach, żółtkach jaj oraz ostrygach. Mniej przyswajalne jest żelazo niehemowe, dostępne w produktach roślinnych (tabela poniżej).

źródła żelaza

Niebatożoną przyczyną złej absorpcji żelaza poza naturą niehemową jest fakt tworzenia się nierozpuszczalnych związków niektórych substancji z żelazem. Fityniany to substancje występujące w strączkach i zbożach, które uniemożliwiają przyswajanie żelaza. Taniny z kolei są obecne w kawie i herbacie, również blokują dostęp żelaza. Dlatego szczególnie ważne jest, aby napojów tych nie pić do posiłku bogatego w żelazo, bądź tuż po nim lub w przerwach między posiłkami. Za utrudnienie absorpcji żelaza odpowiadają również szczawiany, czyli szpinak, szczaw i rabarbar, ale także białko sojowe i kurze.

Na ratunek żelaza

Na szczęście są sposoby, aby przezwyciężyć z pozoru nieprzystępne żelazo niehemowe. Jak już wspominałam, wydaje się, że u roślinożerców “musi” występować niedobór żelaza Fe3+ po roku na diecie wegańskiej. Jednak jestem przykładem, że da się mieć dobre wyniki bez suplementacji, nie powiem, że to na pewno dzięki temu i temu. Nawet mój profesor nie mógł wyjaśnić jak to możliwe. Kontrolujcie, więc ferrytynę czy aby nie trzeba suplementowa żelaza Fe3+. Jednak przedtem spróbujcie zatroszczyć się o siebie sami.

Najlepszym przyjacielem żelaza jest witamina C, więc spożywając produkty bogate w żelazo nie może jej zabraknąć, znajdziemy ją przede wszystkim w cytrusach, papryce, truskawkach czy kapuście. Również fruktoza, w którą obfitują owoce zwiększa biodostępność żelaza. Jeśli chodzi o pieczywo to warto wybierać to, które dłużej poddawane było procesowi fermentacji, gdyż zmniejsza to ilość fitynianów. Ostatnia rada to zastąpić kawę czy herbatę do posiłków sokiem, wodą lub ziołami.

O co tyle hałasu?

Kwintesencja, po co nam żelazo i za co odpowiada? Przede wszystkim uczestniczy w produkcji hemoglobiny. Transportuje tlen oraz zwiększa naszą odporność poprzez pobudzanie układu immunologicznego do walki z patogenami. Żelazo uczestniczy także w oddychaniu komórkowym. Gromadzi tlen w mięśniach, jest aktywatorem wielu enzymów. U osób z niedoborem występuje niedokrwistość, osłabienie, męczliwość, pogorszenie się stanu włosów skóry i paznokci.

Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej pamiętaj, że łatwiej może dojść u Ciebie do niedoborów. Jednak możesz im zapobiec, wystarczy mądre planowanie posiłków. 🙂

Curry kokosowe z bobem

(wegańskie, bezglutenowe, bez pieczenia)

Składniki:
500 g bobu
2 marchewki
400 ml mleka kokosowego
250 g żółtej fasolki szparagowej
1 kalarepa
2 cebule
łyżeczka kurkumy
3 ząbki czosnku
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu, gałki muszkatołowej, cynamonu, chili
olej z pestek winogron do smażenia

Przygotowanie:
Cebule obrać i pokroić w kostkę, następnie podsmażyć na oleju. czosnek obrać i przecisnąć oraz dorzucić do zeszklonej cebuli. Smażyć parę minut. W międzyczasie wszystkie pozostałe warzywa obrać i posiekać w kostkę. Warzywa wsypać na patelnie i dusić na mleku kokosowym z dodatkiem przypraw. Można razem z bobem jeśli ktoś go nie zamierza obierać, my gotujemy osobno obieramy i dorzucamy do gotowego dania. Doprawiamy i gotowe 😉

Bibliografia:
Leczenie dietą- Marek Zaremba 
Jaglany detoks- Marek Zaremba 
Dieta kontra rak- Anna Rogulska 
Żywność twój cudowny lek- Jean Carper
www.ncez.pl

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o