Cytrynowe ciasto z borówkami

Cytrynowe ciasto z borówkami

Jakie to dobre. Wygląda mega niepozornie, ale to ciasto to jest po prostu niebo. Najlepiej smakuje drugiego dnia. Nie był to zamierzony efekt, ale smakuje delikatnie serowo. Dodatkowo smak podkręcają borówki. Wszystko jest lekko kwaskowate dlatego kwintesencje smaku stanowi pyszny i jak zawsze fit lukier! Tak to można łasuchować!

Cytrynowe ciasto z borówkami

Składniki na blaszkę 14×20 cm:
100 g mąki ryżowej
100 g mąki z ciecierzycy
90 g ksylitolu
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml mleka roślinnego
50 g oliwy
duża cytryna
90 g borówek

wierzch:
30 g pudru z ksylitolu
3 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:
Wycisnąć sok z cytryny i dodać do niego proszek do pieczenia. Połączyć wszystkie mokre składniki prócz borówek. Do mokrych składników dodać suche. Wymieszać. Dodać borówek. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Piec 50 minut w 180 stopniach C.

Na koniec przystąpić do robienia lukru. Ksylitol zmielić w młynku do kawy i połączyć z sokiem z cytryny, dodać go więcej w razie chęci uzyskania rzadszej konsystencji. Uwieńczyć nim ciasto. Kroić już ostudzone.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments