Domowa nutella i sprawny umysł

Domowa nutella i sprawny umysł

Każdego dnia mierzymy się z wielością zadań i wyzwań. Pragniemy, aby nasz umysł był sprawny nie tylko teraz, ale i do późnych lat życia! Jaki jest sekret? Zacznijmy po kolei.

Magiczna lista

Oczywiście to czym karmimy nasz organizm, tym też karmimy nasz mózg. Od nas zależy czy będzie on sprawny, czy będziemy pamiętać o spotkaniach, podejmować żwawo decyzje i skupiać się na swojej pracy w sposób efektywny.

Najważniejsze dla naszego mózgu wg Stevena Masley’a jest 12 produktów:

  1. „Warzywa zielone
  2. Pozostałe warzywa (oprócz ziemniaków)
  3. Owoce morza bogate w kwasy omega- 3 (…)
  4. Oliwa z oliwek lub inny zdrowy olej jadalny
  5. Orzechy i inne zdrowe tłuszcze
  6. Owoce jagodowe i wiśnie lub czereśnie
  7. Kakao i ciemna czekolada
  8. Źródła kofeiny (zielona herbata lub kawa)
  9. Czerwone wino
  10. Zioła i przyprawy
  11. Fasola
  12. Produkty sfermentowane”

(z książki „Zdrowy mózg”)

Tłuszcz, a mózg

Kiedyś unikaliśmy orzechów z powodu dużej zawartości tłuszczu, jednak teraz każdy wie, że mimo to ich umiarkowane spożycie sprzyja zachowaniu zdrowia. Ba! Nawet zmniejsza łaknienie i sprzyja odchudzaniu.
Jak pomagają orzechy? Zarówno orzechy jak i oliwa z oliwek u osób, które jadły je w ilości około 28 g codziennie przez 6,5 roku rzadziej cierpieli z powodu ataków serca i udarów. Ponadto takie osoby miały niższy wskaźnik demencji oraz osiągały bardziej zadowalające wyniki w testach sprawności poznawczej. Badania wykazują, że dieta bogata w zdrowe tłuszcze poprawia myślenie logiczne.
Pamiętajmy że mózg składa się z 60% z tłuszczu, dlatego dieta niskotłuszczowa nijak się ma do prawidłowego odżywienia mózgu.
Dołóż do swojego jadłospisu migdały, pistacje, orzechy włoskie i pekan, brazylijskie, laskowe. Warto również wdrażać awokado, oliwę z oliwek i wiele innych źródeł dobrego tłuszczu. 28 do 56 g na dzień to idealna ilość.

Mózg lubi również czekoladę

Kakao natomiast poprawia przepływ krwi w mózgu, zwłaszcza w hipokampie, czyli części mózgu, która odpowiada za pamięć. Ponadto reguluje ciśnienie krwi, poziom cukru i insuliny, a badania wykazują, że spożywane codziennie już po 8 tygodniach poprawia sprawnosc z zakresie funkcji poznawczych.

Dlatego pomyśl o domowych deserach z kakao lub jedz gorzką czekoladę na zdrowie. Niech ma minimum 70% kakao, zwracaj uwagę na etykiete, obecnie na rynku sa czekolady słodzone ksylitolem. Jeśli wybierasz inną ważne jest aby cukier nie był na pierwszym miejscu i aby nie było syropu glukozowo- fruktuzowego (to po tłuszczach trans największa trucizna). By pobudzić mózg wystarczy łyżka kakao. Generalnie kakao nawet z cukrem wykazuje swoje zdrowotne korzyści.

Nutella domowa

(Bez cukru, wegańskie, bez pieczenia, bezglutenowe)

Składniki:
200 g daktyli
200 ml dowolnego mleka u mnie owsiane
20 g kakao
100 g ulubionych orzechów

Przygotowanie:
Ulubione orzechy zmiksować w blenderze kielichowym o ostrzu w kształcie „s”, u mnie brazylijskie i migdały. Daktyle zagotować w mleku i zmiksować z kakao i masłem orzechowym. Dodawać do jogurtu, granoli, smarować bułeczki, naleśniki lub gofry.

Bibliografia

“Mózg się myli” Henning Beck

“Skandynawski sekret” Dr Bertil Marklund

“Mózg chce więcej. Dopamina. Naturalny dopalacz” Daniel Z. Lieberman, Michael E. Long

“Zdrowy mózg” Dr Steven Masley

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments