Domówki i wiosenne celebrowanie

Domówki i wiosenne celebrowanie

Oficjalnie już możemy wyprawiać domówki. Większość z nas czekałam z upragnieniem na ten moment. Do szczytu radość brakuje juz tylko otwarcia “ogródków” i bezproblemowego latania po świecie. Dlatego póki co cieszmy się z tego co mamy.

Smakowanie życia

Zagrożenie wciąż nie minęło. Dlatego sami musimy wykazać się rozsądkiem. Nie możemy być jak dzieci, którym nad morzem pozwolono zamoczyć nogi, a po sekundzie nie spostrzeżemy na nich suchej nitki. Warto zawsze korzystać z życia i nigdy nie warto przesadzać!

Często nie znamy umiaru, co potem odbija się echem. Całe życie musimy trenować siebie w tej trudnej sztuce. Ćwiczyć swoją samodyscyplinę. Brzmi żmudnie i nieciekawie? Być może, ale nie ma innej opcji. Nic co naprawdę ważne, co chcemy utrzymać na stałe nie dzieje się samo i bez wysiłku? Czy więc powinniśmy założyć ręce, rozsiąść się z paczką chipsów i powiedzieć, że i tak się nie uda, a za to bez wysiłku popijać piwo? (Nie mam nic przeciwko alkoholowi, ale przeciwko podejściu).

Oczywiście najłatwiej jest założyć, że i tak się nie uda. Jednaktylko na ktotka metę i n pewno nie dla naszej psychiki. Psychiki, która tłamsimy, jeszcze bardziej utwierdzając się w swoich kompleksach. Jesteśmy warci tego, aby mieć pozytywny obraz samych siebie. Nigdy nie umniejszaj sobie, zwłaszcza prze lenistwo. Nie warto.

Wracając korzystajmy, smakujmy z życia, spotykajmy się z bliskimi, podróżujmy, jednak wszystko z głową. Pamietajmy o sobie, o dbałości o swoje zdrowie oraz co nie mniej ważne o innych! Nie narażajmy siebie, nie tylko w odniesieniu do koronawirusa, ale w aspekcie ogólnym.

Domówkowe przysmaki

No i nie mniej ważne czyli pyszne domówkowe conieco. Coś na słodko i na slono. Najlepsze sababeczki, nie mastresu, ze coś w środku będzie niedopieczone, jeśli jesteś początkującym cukiernikiem ta opcja będzie dla Ciebie najlepsza. Na dzisiaj mamy babeczki z polewą czekoladową, naturalnie bezglutenowe i z najlepszego przepisu na biszkopt, piecze się je 35 minut, a foremki smaruje olejem.

Na wytrawnie lubimy klasyki, oczywiście humus, a do niego krakersy ze slonecznikiem.

No i ulubione frytki z ziemniaków i marchewki. Wystarczy posiekać warzywa polać dowolnym olejem i posypać papryka słodką, chili, imbirem, kurkuma i pieprzem. Na koniec piec 45 minut w 180 st. C. Zawsze robimy to na oko sprawdzając czy ziemniaczki są zarumienione i spieczone.

I oczywiście pyszna zapiekanka z soczewicy. Cebulę smażymy, dodajemy do niej 5 posiekanych pieczarek, paprykę, garść suszonych pomidorów, szczypta chili, curry i łyżeczka soli, smażyć 20 minut, po czym dodać pół passaty i zagotować. Dorzucić 150 g ugotowanej soczewicy. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec 30 minut w 180 st. I gotowe.

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments