Doskonałe muffiny marchewkowe

Doskonałe muffiny marchewkowe

Już wiem jak smakują najlepsze muffiny na świecie. Delikatnie muskają podniebienie, rozpływają się w ustach i poprawiają nastrój. Okraszone pysznym i o wiele zdrowszym lukrem, wspaniale dopełnia smak. Nieskromnie jak zwykle przyznam, że nic więcej nie trzeba dodawać. Tak właśnie smakuje raj. Pewnie dlatego nasi bliscy nie mogli przestać się zachwycać. Podsumowując, lepszych nie jedliście! <3

Muffiny marchewkowe z masłem orzechowym

(bezglutenowe, bez cukru, wegańskie)

Składniki na 8 sztuk:
2 łyżeczki mielonego lnu
25 ml oleju
70 g ksylitolu
80 g jabłka już startego na drobnych oczkach
100 g marchwi już startej na drobnych oczkach
80 ml mleka roślinnego
szczypta soli
łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g masła migdałowego
120 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
70 g rodzynek lub ulubione owoce suszone

Dekoracja:
30 g pudru z ksylitolu
3 łyżeczki soku z cytryny

*Jeśli użyjecie moreli lub fig przede wszystkim pamiętajcie, aby posiekajcie je drobno.

Przygotowanie:

Marchewkę i jabłko zetrzeć na drobnych oczkach. W kubku umieścić sodę, dorzucić len i zalać mlekiem. Następnie dodać do miski razem z mokrymi składnikami. Wymieszać. Później dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Kolejno masę włożyć do wysmarowanych olejem silikonowych foremek lub po prostu użyć papilotek. Później piec 45 minut w 175 stopniach C.

Na koniec przygotować lukier, zmieszać zmielony w młynku ksylitol z sokiem z cytryny. Jeśli jest za gęsty dodać wodę lub więcej soku z cytryny.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments