Doskonalszy biszkopt z nutą rumu i świąteczne dogadzanie

Doskonalszy biszkopt z nutą rumu i świąteczne dogadzanie

Ręka do góry, kto już zjadł wszystkie słodkości? Chyba byłabym pierwszą “winną”. Ale czy rzeczywiście należy się za to karać? Wczoraj rano bez skrupułów zastawiliśmy cały stół i tylko obracaliśmy się wokół niego do końca dnia. Czasem warto sobie dogadzać, czyż nie?

Daj sobie upust

Na co dzień liczysz kalorie, kilogramy, rozpisujesz dietę, ćwiczysz wytrwale? A może po prostu dbasz o siebie i wiele sobie odmawiasz? Nie ma w tym nic złego, samokontrola to podstawa. Ta sama cecha pozwala Ci również zjeść trzy kawałki ciasta zamiast całej blaszki. Ważne, żeby jej słuchać. Bo równowaga jest ważna. Dzięki niej pozostajemy przy zdrowych zmysłach. Możesz oczywiście zjeść wielkie ciasto w całości, bardzo od tego nie przytyjesz, będziesz czuł się jedynie ociężały, dzięki postowi mógłbyś puścić to w niepamięć. Jednak nie w tym tkwi sęk. Chodzi o to, że postępując w ten sposób utwierdzasz się w przekonaniu, że żyjesz od do. Od codzienności do świąt, w których “odżyjesz” będziesz mógł najeść się za wszystkie czasy.

Właśnie dlatego kiedy widzicie moje przepisy widnieje w nich mały wymiar blaszki- wielkości dłoni, bo owszem zjadamy szybko całą, ale we dwoje podrzucając jeszcze część rodzicom pod drzwi. Fajnie jest sobie dogadzać, ale jeśli nie znajdziemy umiaru czy to w święta czy w życiu codziennym dieta stanie się udręką. Mało tego dieta nie będzie całożyciowym planem tylko katorgą, a my z samych siebie będziemy robić męczenników.

Postaraj się zachować umiar! Ćwicz kontrolę nad sobą, to nie jest łatwe, ale pozwoli Ci na zachowanie umiaru na wszystkich polach życia! A w ramach równowagi dziś po raz pierwszy na blogu ciasto z alkoholem- rumem. Też jesteśmy ludźmi, też pijemy alkohol. Wszystko dla ludzi 🙂 wszystko z umiarem!

Biszkopt czekoladowy z bananem oraz nutą rumu

(wegańskie, bezglutenowe)

To jest przepis na malutką blaszkę o średnicy 14 cm, klasyczny przepis na dużą należy pomnożyć raz 4 wszystkie składniki

Składniki:
dojrzały banan
120 ml mleka roślinnego
łyżeczka octu jabłkowego
50 g oleju
50 g ksylitolu
1 łyżeczka bioproszku bezglutenowego do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
czubata łyżka kakao
100 g mąki ryżowej
2 płaskie łyżki skrobi z tapioki
50 g mąki owsianej
łyżka siemienia lnianego

Dżem:
150 g wiśni
8 daktyli
4 łyżki rumu
3 łyżeczki ksylitolu opcjonalnie

Polewa
50 g daktyli
25 g kakao
100 ml wody
25 g ksylitolu
50 g rodzynek
40 ml rumu

Przygotowanie:
Mleko i ocet połączyć i odłożyć. W misce umieścić len z łyżką wody i odstawić na 5 minut, dorzucić resztę mokrych składników plus ksylitol. Dodać również olej i mleko z octem. Zmiksować na gładko.
Płatki owsiane zmieliłam w młynku, ale można użyć mąki. Wszystkie mąki przesiać przez sito do jednej miski.
Dodać do niej resztę suchych składników. Dokładnie wymieszać.
Piec nagrzać na 175 stopni C.

Rodzynki zalać rumem. Polewę i dżem zrobić wg tego przepisu, do dżemu dodać rum zamiast wody, owoce też według preferencji u mnie tym razem były wiśnie. Kiedy polewa będzie gotowa od razu dodać rodzynki z rumem, wymieszać.

Na papierze do pieczenia odrysować blaszkę dwa razy. Jeśli macie dwie takie same blaszki możecie piec razem, ja miałam tylko jedną więc piekłam osobno. Blaszkę wysmarować olejem, przelać połowę masy i piec około 25 minut w 175 stopniach C. Po tym czasie wyciągnąć biszkopt i wlać masę dla drugą część. Można po 20 minutach pieczenia włożyć patyczek do biszkoptu jeśli będzie suchy znaczy, że biszkopt gotowy. Zawsze tak robię.
Biszkopt posmarować dżemem, zamknąć i polać czekoladą z rodzynkami, zostawić do ostygnięcia czekolady i zjadać! Smacznego 😉

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments