Dwa ciasta są lepsze niż jedno

Dwa ciasta są lepsze niż jedno

Bezsernik z bakaliami i ulubione brownie jabłkowe 💗

Prostota w kuchni roślinnej

Nie ma nic lepszego niż nieskomplikowane ciasta, zwłaszcza biorąc pod uwagę piorunujący efekt- zaskakują nie tylko gości, ale i Ciebie. Zarówno niewielką liczbą składników jak i krótkim czasem wykonania.

W każdym przepisie można znaleźć składniki, które na pierwszy rzut oka mogą wydać się zbyt abstrakcyjne czy po prostu wymyślne. Zapewniam natomiast-po dłuższym obcowaniu ze mną staną się dla Ciebie naprawdę przydatne, a nawet nieodzowne.

W wegańskiej kuchni są “perełki”, jak ja to nazywam, chodzi mi o charakterne składniki, które sprawiają, że dania są wyraziste i aksamitne lub po prostu pozwalają uzyskać zwartą konsystencję.

Owe składniki będę Wam sukcesywnie i po kolei przybliżała. W poniższym przepisie widnieje mąka kokosowa, najlepsze w niej jest to, że nadaje serowy smak oraz to, że nie trzeba poddawać jej obróbce cieplnej, gdyż tak jak mąki orzechowe jest ona po prostu sproszkowanym orzechem.

W drugim przepisie- na jabłkowe brownie wykorzystałam mąkę orkiszową. Według mnie to najlepsza mąka do wypieku delikatnych ciast oraz chlebów jaką mogę Wam polecić. Jednak należy pamiętać, iż zawiera gluten. Głównie jej zawdzięczam swoje puszyste i pyszne chleby! Oczywiście zachęcam, abyście wypróbowali sami. Tylko pamiętajcie, należy dodawać ją na końcu do mokrych składników i delikatnie mieszać łyżką.

Bezsernik z bakaliami

(bezglutenowe, wegańskie)

Składniki na okrągłą foremkę o średnicy 23 cm:
8 łyżek mąki kokosowej
100 ml oleju z pestek winogron
300 ml mleka kokosowego
100 g cukru kokosowego
200 g bakalii
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka bio proszku do pieczenia
200 g kaszy jaglanej 
łyżeczka soli
tabliczka czekolady
30 g amarantusa ekspandowanego
garść wiórek kokosowych

Przygotowanie:

Zacząć od ugotowania jagły w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodać mleko, olej, mąkę, sok z cytryny, cukier i zmiksować na gładki krem. Następnie zalać wrzątkiem bakalie, odcedzić i dodać do masy i wymieszać. Silikonową formę należy posmarować olejem i przełożyć masę bezserową. Następnie piec mniej więcej 40 minut w 180 st. C. Na koniec wyjąć i w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dolać wrzątku lub mleka i wymieszać z amarantusem, polać ciasto i schłodzić. Smacznego!

Jabłkowe brownie

(wegańskie)

Składniki na okrągłą foremkę o średnicy 23 cm:
1½ szklanka mąki orkiszowej
1 szklanki mleka migdałowego
1 łyżeczka soku z cytryny 
½ szklanki ksylitolu
3 łyżki kakao
1½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu 
szczypta soli 
3 jabłka

Przygotowanie:
Mąkę, kakao, ksylitol, sodę, cynamon i sól wsypać do miski, następnie wymieszać. Wlać mleko migdałowe i odstawić na chwilę. Kolejno nagrzać piekarnik do 180°C. Zetrzeć jabłka na grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny i dodać do masy. Następnie wymieszać delikatnie. Masę przelać do foremki keksowej. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Finalnie zrobić ulubioną polewę 🙂

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o