Fasola czarne oczko “po bretońsku” i walka z otyłością

Fasola czarne oczko “po bretońsku” i walka z otyłością

Plaga otyłości z roku na rok przybiera na sile. Na nic zdaje się miliony diet, redukcja kalorii i katorżnicze treningi. Kiedy następuje spadek motywacji, stresujący okres lub zwyczajna niechęć. Przez wielu bagatelizowany problem ma on jednak głębokie i trudne do wykorzenienia podstawy. Jak więc radzić sobie z otyłością?

Kompendium wiedzy

Zawsze twierdziłam, że należy wyjść od początku, dowiedzieć się z czym mamy do czynienia. Otyłość jest zaburzeniem homeostazy, czyli równowagi w organizmie. Ilość kalorii przyjmowanych jest większa, niż ilość kalorii spalanych, dochodzi wówczas do dodatniego bilansu kalorycznego, przez co niespalone kalorie zamieniają się w ponadprogramowe kilogramy.

Jakie są przyczyny otyłości? Wysokoenergetyczne tłuste, przetworzone jedzenie jest tanie, łatwo dostępne. Nie wymaga od nas wysiłku planowania, przyrządzania i brudzenia naczyń. Za przyczynę można więc uznać- lenistwo i przepracowanie, pęd życia. Najwyższy wskaźnik otyłości obserwuje się w Ameryce, Australii i Wielkiej Brytanii.

Geny- niewinne!

Wpływ genów jeśli chodzi o skłonność do tycia wynosi 1%. I tu trafiamy na sedno sprawy. Często za otyłość winimy geny, okazuje się, że jedyne co w tym przypadku dziedziczymy (w większości) to nawyki żywieniowe wyniesione z domu! Potwierdzono badaniami, że dzieci tych samych rodziców rozdzielone po porodzie są otyły wtedy, gdy ich przybrani rodzice zmagają się z otyłością. Dzieje się tak w wielu wypadkach, również w nawiązaniu do chorób, które niesie za sobą otyłość, o czym już pisałam w poście poświęconym genom.

Sposób odżywiania jest bardzo ważny, a za jego początek uważa się już okres prenatalny. Kobiety będące w ciąży często jedzą ogromne ilości pokarmów, tyjąc przy okazji. Nie mam tu na myśli wagi dziecka, ale nadmierne otłuszczenie narządów wewnętrznych. Lekarze mówią wyraźnie, w okresie ciąży kobiety otyłe powinny zeszczupleć.

Jest to kwestia bardzo złożoną. Otyli rodzice przekazują swojemu dziecku swój mikrobiom, który w tym wypadku jest ubogi i mało urozmaicony. Jeśli chcesz zbudować silną bazę dla Twojego dziecka zadbaj o prawidłową bioróżnorodność swojej flory jelitowej, więcej w tym temacie w tagu “dbaj o jelita”. Kobiety dzielą się swoim mikrobiomem również poprzez karmienie piersią i jest to element, którego nie sposób przecenić.

Mikrobiom u człowieka kształtuje się do 3 roku życia. U dzieci, które są otyłe do 4 roku życia i istnieje ryzyko do 70%, że będą się one borykać z otyłością w późniejszych latach.

Przyczyny otyłości

Za główne przyczyny uznaje się zwiększenie kaloryczności posiłków, zmniejszenie aktywności fizycznej, siedzący tryb życia, wzrost spożywania żywności przetworzonej, ławy dostęp do pokarmów wysokokalorycznych. Ponadto jedzenie przy każdej okazji, nie z głodu, a z nudy lub rekompensowanie sobie porażek oraz stresów. Jest to wynik między innymi złych wzorców odżywiania wyniesionych z domu.

Czy tego chcemy czy nie cukier jest dodawany do wszystkiego, a my bezmyślnie go pochłaniamy. Nie wiedząc lub nie chcąc wiedzieć co trafia do naszego organizmu.

Leczenie otyłości

Najgroźniejsza otyłość to taka, w której jedzenie staje się naszym najlepszym przyjacielem, mówi się “jedzenie nie ocenia, jedzenie rozumie”. Marna jego wyrozumiałość w obliczu tylu chorób i problemów, które niesie otyłość. Dlaczego jest groźna? Jedzenie nigdy nie może stać się sensem życia. Jeśli tak jest to znaczy, że otyłość jest skutkiem silnego zakorzenienia się w naszym umyśle stresu, smutku i bezsensu. Dlatego rekompensujemy sobie codzienne przykrości czekoladą, ciasteczkami i chipsami.

Co więcej ta otyłość jest kwestią zaburzenia relacji z samym sobą. Nie nagradzamy się jedzeniem, a nim katujemy. Objadamy się, a potem karcimy samych siebie, wyrzutami sumienia i destrukcyjnymi myślami.

Dlatego tak ważna jest zmiana nawyków. Poświęceniu czasu na medytację, wyciszenie, kontakt ze sobą, z potrzebami swojego organizmu. Pozwolenie sobie na przyjemności inne niż jedzenie. Na podróże, ucieczkę od tego co Cię złości, niepokoi, choćby nawet do “krainy swoich myśli”.

Ponadto istotą jest dziękczynienie, Światu, Bogu… Za to co masz, co Ci się udało, co Cię otacza. To, że masz gdzie spać, co jeść, z kim dzielić wspólne chwile.

Tego również należy uczyć dzieci. One patrzą na nas, nie liczy się mówienie, ale własne świadectwo, które dajemy. Dom rodzinny jest dla dziecka kluczem do wejścia w dorosłość, a rodzice są przykładem, wzorem. To ogromna odpowiedzialność i wyzwanie! Nawyki kształtują się do 10 roku życia, potem tylko ulegają modyfikacji. Nie modyfikujmy, sprawmy, by dzieci same potrafiły dobrze i wartościowo komponować swój talerz.

Post

Jak pisałam na początku nie wierzę w diety cud. Wierzę w zbliżenie się do natury. Ograniczenie. Skupienie się na swoim wnętrzu. Post.

Nie bez powodu stało się głośno o różnego rodzaju detoksach. Post przeżywa swój renesans. Post warzywno- owocowy czy jaglany to nie cudowne rozwiązania, ale prawdziwy sposób na odcięcie “toksycznego kurka” i życie w pełni. Ciesząc się zdrowiem, witalnością i pięknem!

Tylko solidne fundamenty, które sami zbudujecie dadzą oczekiwane rezultaty.

Nie liczenie kalorii!
Nie faszerowanie się suplementami!
Nie wymyślne diety!

Prostota i pokora mają rację bytu!

Fasola czarne oczko “po bretońsku”

(bezglutenowe, bez pieczenia, wegańskie)

Składniki:
300 g fasolki czarne oczko
2 cebule
olej kokosowy do smażenia
pół butelki passaty
3 ząbki czosnku
papryka czerwona
cukinia
sok z połowy cytryny
łyżeczka bazylii, oregano, majeranku
łyżeczka soli
szczypta kurkumy, imbiru, pieprzu, cynamonu

Przygotowanie:
Fasolkę namoczyć na noc i ugotować wg tego przepisu. Cebulę posiekać drobno i przesmażyć na oleju, kiedy uzyska złoty kolor, dorzucić przeciśnięty przez maszynkę czosnek i smażyć jeszcze 3 minuty. Dorzucić posiekane w kostkę paprykę i cukinię oraz filiżankę wody, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu mieszając co chwilę. Zalać passatą, dorzucić przyprawy, zagotować z fasolką, doprawić i gotowe.

Bibliografia:
Cicha władza mikrobów – Alanna Collen
Dobre bakterie – Robynne Chutkan
Antyrak: nowy styl życia- David Servan-Schreiber
Leczenie dietą i Jaglany detoks- Marek Zaremba
http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia
Kampania „Wiem, więc jestem bezpieczny.”; „W trosce o ucznia” Prof. Jarosz- Kobut

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o