Fasola i jej oblicza

Fasola i jej oblicza

Jak gotować fasolę?

Fasolki i ogół strączków to świetna sprawa, jednak zawsze jest jakieś, ale dużo osób ma niemały problem z pracą jelit po ich spożyciu. Badania naukowe mówią, iż najlepszy sposobem jest zamoczenie fasoli wieczorem oraz sukcesywne przepłukiwanie jej do czasu porannego zagotowania, minimum 6 razy zmienia się wodę, w której się ona moczy.

Rano fasolę zagotowuje się z łyżeczką sody oczyszczonej, wodę odlewa, następnie należy wlać świeżą wodę i gotować najlepiej z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, pomijamy je jedynie wtedy, gdy robimy z fasoli danie na słodko.

Zawsze lepiej ugotować więcej fasoli i na przykład zamrozić lub zrobić więcej dań, fasolkę w pomidorach, humus lub krem czekoladowy z cieciorki, wszystko już niebawem 😉

Co możemy powiedzieć o strączkach?

Obniżają cholesterol LDL czyli tak zwany zły. Zawierają także substancje hamujące rozwój nowotworów. Ponadto pomagają w kontrolowaniu insuliny i cukru we krwi oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Warto również dodać, że są cennym produktem zapewniającym prawidłową pracę jelita grubego. Zapobiegają również zaparciom i uczestniczy w ich leczeni
Pomagają przeciwdziałać hemoroidom.

Dzisiaj mamy Wam do zaproponowania zestaw 3 past, w tym dwóch na bazie fasoli!

Pasta z czerwonej fasoli

(bezglutenowe, wegańskie, bez pieczenia)

Składniki:
200 g czerwonej fasoli
ząbek czosnku
pół łyżeczki majeranku
garść świeżej pietruszki
pół łyżeczki soli himalajskiej
szczypta pieprz
3 łyżki oleju lnianego

Przygotowanie:
Fasolę polecam ugotować wg powyższej instrukcji. Następnie zmiksować z zresztą składników, upewniając się, że pasta jest zimna dodać olej lniany, doprawić i dodać wody w razie, gdyby pasta była zbyt tęga.

Pasta musztardowa z białej fasoli

(bezglutenowe, wegańskie, bez pieczenia)

Składniki:
200 g białej fasoli
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki ziół prowansalskich
garść świeżej pietruszki i koperku
pół łyżeczki soli himalajskiej
szczypta pieprz
3 łyżki oleju lnianego
3 łyżki musztardy dobrej jakości

Przygotowanie:
Fasolę również ugotować wg powyższej instrukcji. Następnie zmiksować z resztą składników, upewniając się, że pasta jest zimna dodać olej lniany, doprawić i dodać wody w razie, gdyby pasta była zbyt tęga.

Pasta z czarnych oliwek

(bezglutenowe, wegańskie, bez pieczenia)

Składniki:
200 g czarnych oliwek
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki bazylii
pół łyżeczki rozmarynu
garść pietruszki
garść uprażonych pestek słonecznika
pół łyżeczki soli himalajskiej
szczypta pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sok z połowy cytryny

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować na gładko i doprawić.
Wszystkie pasty należy schłodzić i trzymać w lodówce, max 5 dni. Można mrozić. Polecamy jeść z pieczywem albo też z warzywami. Smacznego!

Bibliografia:
Carper Jean “Apteka żywności”

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o