
Jak gotować fasolę?
Fasolki i ogół strączków to świetna sprawa, jednak zawsze jest jakieś, ale dużo osób ma niemały problem z pracą jelit po ich spożyciu. Badania naukowe mówią, iż najlepszy sposobem jest zamoczenie fasoli wieczorem oraz sukcesywne przepłukiwanie jej do czasu porannego zagotowania, minimum 6 razy zmienia się wodę, w której się ona moczy.
Rano fasolę zagotowuje się z łyżeczką sody oczyszczonej, wodę odlewa, następnie należy wlać świeżą wodę i gotować najlepiej z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, pomijamy je jedynie wtedy, gdy robimy z fasoli danie na słodko.
Zawsze lepiej ugotować więcej fasoli i na przykład zamrozić lub zrobić więcej dań, fasolkę w pomidorach, humus lub krem czekoladowy z cieciorki, wszystko już niebawem 😉

Co możemy powiedzieć o strączkach?
Obniżają cholesterol LDL czyli tak zwany zły. Zawierają także substancje hamujące rozwój nowotworów. Ponadto pomagają w kontrolowaniu insuliny i cukru we krwi oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Warto również dodać, że są cennym produktem zapewniającym prawidłową pracę jelita grubego. Zapobiegają również zaparciom i uczestniczy w ich leczeni
Pomagają przeciwdziałać hemoroidom.
Dzisiaj mamy Wam do zaproponowania zestaw 3 past, w tym dwóch na bazie fasoli!

Pasta z czerwonej fasoli
(bezglutenowe, wegańskie, bez pieczenia)
Składniki:
200 g czerwonej fasoli
ząbek czosnku
pół łyżeczki majeranku
garść świeżej pietruszki
pół łyżeczki soli himalajskiej
szczypta pieprz
3 łyżki oleju lnianego
Przygotowanie:
Fasolę polecam ugotować wg powyższej instrukcji. Następnie zmiksować z zresztą składników, upewniając się, że pasta jest zimna dodać olej lniany, doprawić i dodać wody w razie, gdyby pasta była zbyt tęga.
Pasta musztardowa z białej fasoli
(bezglutenowe, wegańskie, bez pieczenia)
Składniki:
200 g białej fasoli
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki ziół prowansalskich
garść świeżej pietruszki i koperku
pół łyżeczki soli himalajskiej
szczypta pieprz
3 łyżki oleju lnianego
3 łyżki musztardy dobrej jakości
Przygotowanie:
Fasolę również ugotować wg powyższej instrukcji. Następnie zmiksować z resztą składników, upewniając się, że pasta jest zimna dodać olej lniany, doprawić i dodać wody w razie, gdyby pasta była zbyt tęga.
Pasta z czarnych oliwek
(bezglutenowe, wegańskie, bez pieczenia)
Składniki:
200 g czarnych oliwek
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki bazylii
pół łyżeczki rozmarynu
garść pietruszki
garść uprażonych pestek słonecznika
pół łyżeczki soli himalajskiej
szczypta pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować na gładko i doprawić.
Wszystkie pasty należy schłodzić i trzymać w lodówce, max 5 dni. Można mrozić. Polecamy jeść z pieczywem albo też z warzywami. Smacznego!
Bibliografia:
Carper Jean „Apteka żywności”