Dziś bazarkowy przepis 😀 Dlaczego? Bo nie mogę się nacieszyć sezonem warzywno- owocowym, który hula w najlepsze. Zima jest pod tym i wieloma innymi względami bezlitosna.
W końcu można przebierać w pysznych warzywach i owocach zyskując na jakości i ciesząc się nieco niższymi cenami. Jeszcze chwila, a bazarki będą jeszcze bogatsze. Jeśli macie pod ręką targ nie omijajcie go! I zawsze pamiętajcie o własnej modnej i ekologicznej torbie ^^
Najpiękniejsze jet to, że nie potrzeba, żadnych wymyślnych składników, żeby podkreślić smak świeżych i pachnących warzyw. Nawet (piszę nawet, bo mimo tego, że lubi warzywa widząc przed sobą pomidora i kaszankę, pomidora by nie wybrał :)) Łukasz nie może się oprzeć pachnącym łupom prosto z bazarku.
Zawsze kiedy go pytam czy jest głodny odpowiada, że „jeszcze nie” po chwili wędruje do kuchni, bo zaświdrowałam mu talerzem pełnym kolorów i zapachów :).
Fasolka w pomidorach

(wegańskie, bez pieczenia, bezglutenowe)
Składniki:
woreczek fasoli białej takiej namoczonej z bazarku
6 pomidorów
3 cebule
3 ząbki czosnku
400 g pieczarek
sól do smaku
po pół łyżeczki chili, słodkiej papryki, kurkumy, pieprzu
Przygotowanie:
Fasole zamoczyć i rano w świeżej wodzie ugotować do miękkości. Cebulę posiekać drobno i przesmażyć na oleju, kiedy uzyska złoty kolor, dorzucić do niej posiekane pieczarki. Dusić do miękkości razem z przyprawami i zmiksowanymi pomidorami. Doprawić w razie konieczności.
Smacznego!
