Wracając do cyklu o witaminach, zostały te rozpuszczalne w wodzie, szczególnie istotna w obecnym okresie, bo odpowiedzialną za odporność już opisałam. Czas na kolejną, witaminę B1 zwaną inaczej tiaminą.
Dlaczego lubimy się z witaminą B1?
Tiamina jest szczególnie ważna, gdyż pomaga nam przetwarzać węglowodany w energię. Ponadto odpowiada za metabolizowanie białek i tłuszczów. Witamina ta jest niezbędna do prawidłowej pracy mózgu oraz całego układu nerwowego, poprawia koncentrację i pamięć. Sprzyja także dobremu samopoczuciu!
Pozwala ona na szybsze i efektywniejsze gojenie się ran oraz na sprawne funkcjonowanie mięśni. Jest odpowiedzialna za budowę tkanek podstawowych narządów jak serce czy wątroba.
Gdzie ją znaleźć?
Jest ona syntetyzowana przez nasze wspaniałe dobre bakterie w jelicie grubym. Znajdziemy ją między innymi w drożdżach, grubych kaszach, niełuskanym ryżu, pełnoziarnistym pieczywie, płatkach owsianych, otrębach, orzechach, strączkach.
Niestety są również składniki pokarmowe, które niweczą wchłanianie witaminy B1, wśród nich alkohol, kawa, antybiotyki, konserwanty. To blokada nie tylko dla witaminy B1, ale i dla większości witaminy i składników mineralnych. To dla nas ważny sygnał, żeby je redukować do minimum, a na pewno spożywać poza posiłkami stanowiącymi źródło wartościowych elementów.
Niedobór i nadmiar
Przedawkowanie jest trudne, gdyż nadmiar wydalany jest z moczem. Z uwagi na fakt, iż jest to witamina rozpuszczalna w wodzie organizm nie może jej magazynować.
Niedobory mogą się pojawiać u osób nadmiernie spożywających alkohol, kawę, herbatę, palących papierosy. Co więcej u chorych na chorobę Crohna czy anoreksję.
Wczesne oznaki niedoboru to osłabienie i brak apetytu. Bardziej zaawansowane to zaburzenia mózgowe, a także w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Może występować nadciśnienie tętnicze, zanik mięśni, bądź ich obrzęki.
Crumble z owocami
(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Składniki:
4 jabłka
2 nektarynki, brzoskwinie lub kaki
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej lub tapioki
otarta skórka i sok z 1 cytryny
2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki kokosowej
2 łyżki wiórków kokosowych
1/2 szklanki ksylitolu
2 łyżeczki cynamonu
6 łyżek oleju kokosowego
1/2 szklanki mleka roślinnego

Przygotowanie:
Owoce umyć, obrać i oczyścić, pokroić w kostkę, włożyć do miski. Dodać skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty sok. Wymieszać. Następnie dodać skrobię i cynamon. Wymieszać ponownie. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć owoce i równo rozprowadzić. W dużej misce wymieszać płatki owsiane z mąkami, ksylitolem i cynamonem. Rozpuścić tłuszcz i dodać do suchych składników. Dokładnie wyrobić dłonią, aż zaczną się lepić. Jeśli nadal masa będzie sypka, dodać mleko roślinne. Kruszonkę wyłożyć na owoce. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut. Gorące nakładać do pucharków, podawać z dowolnymi lodami lub same.

Bibliografia:
Nowa dieta antyrakowa- Johannes F. Coy
Dobre bakterie- Robynne Chutkan
Dieta kontra rak- Anna Rogulska
www.ekologia.pl
https://ncez.pl