Focaccia

Focaccia

Focacci nie sposób nie lubić. Łączy w sobie jednocześnie chrupkość, elastyczność, świeże warzywa i aromatyczne przyprawy.

Focaccia to nic innego jak pieczywo wywodzące się z Włoch. A ściślej mówiąc fundament pizzy. Cechami charakterystycznymi jest długość przygotowywania ciasta, zostawiamy je do 90 minut pod przykryciem. Czekając, az wyrośnie. Konsekwentnie ciasto na focacci jest o wiele wiele grubsze niż w tradycyjnej włoskiej pizzy. Ważne są także dodatki. Generalnie jest w nie bardzo skąpa.

Znacie moja miłość do Włoch, więc zawsze chętnie otwieram się na kolejne dania z nich pochodzące ❤

Focaccia z pomidorkami i oliwkami

(wegańskie)

Składniki:

400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
300 ml wody
10 g drożdży
50 ml oliwy
łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie)
łyżeczka soli

dodatki:
garść pomidorków
garść oliwek
czerwona cebula
świeża bazylia
suszona bazylia i oregano
oliwa

Przygotowanie:
Ciepłą (ale nie gorąca!) wodę umieścić w dużej misce z ksylitolem i rozdrobnionymi drożdżami. Później odstawić na chwilę. Dodać mąkę i 40 ml oliwy oraz sól. Wymieszać. Nakryć ściereczka, odstawić w ciepłe miejsce. Po godzinie uderzyć kilka razy pięścią w ciasto i ponownie odłożyć. Później po kolejnych 30 minutach wymieszać ciasto i odstawić ostatni raz.
Blaszkę wyłożyć papierem, a ciasto rozłożyć na całej powierzchni. W końca ciasto ugnieść jeszcze palcami po rozłożeniu z pomocą oliwy. Następnie umieścić posiekane, ulubione warzywa.
Piec około 35 minut w 200 stopniach. Dłużej jeśli lubicie bardzo spieczone.
Na koniec posypać ziołami świeżymi i suszonymi, zjadać z oliwą.
My lubimy jako dodatek do fasolki w pomidorach lub do zupy- kremu.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments