Granola z masłem orzechowym

Granola z masłem orzechowym

Nie ma jak słoneczny dzień, a kiedy jest wolny wtedy już wszechświat sprzyja nam na maxa! Jest naprawdę fantastycznie, jakby ten dzień był rekompensatą za cały ten trudny czas. Czy przesadzam?

Piękna normalność

Zatęskniliśmy strasznie za normalnością. Letni powiew, promienie na policzku czy ludzie jedzący gofry… ostatnio były to dla nas niespotykane zjawiska. Nie mieliśmy ochoty chodzić w masce na spacery, nie było jak i gdzie iść na kawę. Świat zdawał się nie taki przyjazny jakim chcieliśmy go widzieć. Na szczęście wraz z pierwszymi przebłyskami słońca nadzieja wróciła. Miło jest widzieć ludzi, korzystających z życia. Jednak taka nadzieja udziela się wszystkim. …morsujący, pijacy grzańce, zajadający kiełbaski, biegający, spacerujący z dziećmi. Brakowało nam takich widoków. Świat od razu jest pełniejszy.

Chłońmy te piękne chwile, delektujmy się nimi. Z wiarą, że to dopiero początek pięknego czasu, który wkracza powolutku, jeszcze niepewnie, ale nastaje. W tym cała istota! Apropo świętowania to kolejny powód ku temu!

Każdy pretekst jest dobry, żeby celebrować życie. Chwile przelatują nam miedzy palcami jeżeli ich nie dostrzegamy, nie wypełniamy, nie pielęgnujmy. Może nam, się wydawać, że wspaniałe chwile mijają najszybciej, ale zapamiętujemy je intensywnie jakby trwały wiecznie. Nasz mózg to co monotonne spaja w całość. Wycina z pamięci wspomnienia, które nic nie wnoszą, są powielane, szare, takie same wciąż. Im więcej barwnych przeżyć, tym życie nam się wydłuża, mózg niczego nie wytnie. W końcu nie chodzi tu o lot na Bali, Malediwy czy niewiadomo jak daleko. Chodzi o wyjście do świata, cieszenie się życiem, optymizm, radość z najprostszych czynności. Mamy wtedy wrażenie, że tyle się działo, ale musimy sami zainterweniować:). W końcu nic się samo nie wydarzy!

Na tak piekny dzień nic nie wpasuje się bardziej od słoneczniej granoli z owocami! Do zrobienia w 5 minut plus 20 minut pieczenia. Idealny podwieczorek!

Granola z masłem orzechowym i owocami

(Bezglutenowe, wegańskie)

Składniki:
10 ml oleju
20 g wiórek kokosowych
70 g mąki owsianej
20 g płatków owsianych
łyżeczka cynamonu
20 g masła z orzechów włoskich lub innego ulubionego
2 garści owoców u mnie mrożone truskawki, borówki, maliny, porzeczki, śliwki
20 ml mleka lub wody

Przygotowanie:

Owoce umyć, obrać i oczyścić, rozłożyć w naczyniach. Wymieszać. Następnie dodać cynamon. Natomiast w misce wymieszać płatki owsiane z mąką, masłem, słodem, olejem, wiórkami, mleka. Później dokładnie wyrobić dłonią, aż zaczną się lepić. Jeśli nadal masa będzie sypka, dodać mleko roślinne. Kruszonkę wyłożyć na owoce. Na koniec foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 do 30 minut, w zależności od preferencji. Ja piekłam 25 minut. Najlepsze z lodami, jogurtem albo same 🙂

Smacznego dnia!

Bibliografia:

“Stoicyzm na każdy dzień roku 366 medytacji na temat mądrości, wytrwałości i sztukiżycia Holiday Ryan, Hanselman Stephen

“Mózg się myli” Henning Beck

“Skandynawski sekret” Dr Bertil Marklund

“Mózg chce więcej. Dopamina. Naturalny dopalacz” Daniel Z. Lieberman, Michael E. Long

“Człowiek w poszukiwaniu sensu” Victor E. Frankl

“Zdrowiej! Pokonaj lęk, stres i depresję. Naturalne metody zwalczania depresji i stresu bez leków i psychoanalizy” David Servan-Schreiber

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments