Moją miłość do kuchni indyjskiej odkryłam całkiem niedawno. Albo inaczej, zaczęłam zdawać sobie z niej sprawę dopiero ostatnimi czasy. Jedną z jej ogromnych zalet jest jej prostota i bogactwo aromatycznych przypraw.
Dal -albo dhal- to indyjska potrawa składająca się głównie z soczewicy, niektórzy używają również grochu lub fasolek. Jest wiele odmian dalu w zależności od strączka, który odgrywa główną rolę. Dal ma postać curry, jest aksamitny i rozgrzewający.
Jeżeli nie boicie się intensywnych przypraw i nowych smaków to potrawa idealnie dla Was. Dal podaje się przede wszystkim z ryżem lub ze świeżym chlebkiem naan. W końcu połączenie białek i węglowodanów w kuchni roślinnej przyczynia się do lepszego przyswajania aminokwasów.
Indyjski dal

(wegańskie, bez pieczenia, bez glutenu)
Składniki:
120 g soczewicy czerwonej
szklanka mleka kokosowego (z puszki lub kartonu)
po pół łyżeczki przyprawy garam masala, curry, kurkumy, pieprzu
łyżeczka słodkiej papryki
sól do smaku
olej do smażenia
cebula
duża cebula
5 pomidorów świeżych lub z puszki
300 ml passaty
Przygotowanie:
Soczewicę zamoczyć chwilę przed przygotowaniem dania. Cebulę posiekać drobno i przesmażyć na oleju, kiedy uzyska złoty kolor, dorzucić do niej pomidory. Następnie dusić do miękkości razem z przyprawami i passatą, po chwili dodać opłukaną soczewicę i mleko. Dalej dusić. Na koniec doprawić i gotowe!
Jeść z ryżem lub pitą.
Smacznego!
