Jaglana lassagne z bakłażanem

Jaglana lassagne z bakłażanem

Pomysł na lassagne na bazie kaszy jaglanej wziął się właściwie z potrzeby, którą na co dzień u Was obserwuję. Wiele osób jest na diecie bezglutenowej, oczywiście sporo jest makaronów bez glutenu, jednak często są one drogie. Dodam, że nie o makaronie kukurydzianym mowa, którego część osób woli unikać przez możliwą i kontrowersyjną modyfikację genetyczną. Również nie we wszystkich sklepach można je znaleźć. Stąd pomysł na jaglaną lassagne, dla wielbicieli prostoty i klasycznych smaków 😉

GMO- strzec się?

O GMO niestety zbyt wiele Wam nie powiem. Nie jestem, ani za ani przeciw. Wciąż za mało wiemy o skutkach modyfikacji genetycznej. Faktem jest, że następuje niewątpliwa ingerencja genetyczna, jednak to nie przemawia na niekorzyść modyfikacji. Mamy zanieczyszczone środowisko, wiele roślin już dawno by wyginęła z powodów obniżonej tolerancji do przetrwania w tak trudnych warunkach. Podstawowym argumentem, który ciągle słyszę przeciwko GMO jest kwestia jego nienaturalności. Niestety zmieniliśmy nasz ekosystem, już dawno zaczęliśmy ingerować, mało co jest naturalne. Nie mniej jednak nie znamy skutków jakie przyniesie modyfikacja- na nasz organizm i nasze funkcjonowanie. Reasumując za dużo jest niewiadomych, aby można było się jednoznacznie wypowiedzieć.

Niepozorny bakłażan

Bakłażan niby znany, niby popularny, a tak naprawdę jest masę ludzi, którzy nie wiedzą jak smakuje. Mój Łukasz kiedy pierwszy raz usmażyłam mu bakłażana, spojrzał, zastanowił się, niby znał, ale niekoniecznie przypominał mu się jego smak :). Dla mnie z kolei bakłażan to jedno z ulubionych warzyw, dobry do zapiekanek, sałatek, past lub sam. Zawsze go piekę, bo mimo solidnego przegotowania go przed smażeniem i tak zawsze wchłonie za dużo oleju. Nie cierpię nadmiaru tłuszczu, niektórzy odciskają go w papierowych ręcznikach po usmażeniu, jednak ja stwierdzam, że nie po to wydaje się masę pieniędzy na certyfikowane oleje, żeby je potem wyrzucać!

Bakłażan kiedyś

W USA bakłażan nie ma długiej historii, za to w Nigerii był on wykorzystywany od dawna między innymi jak środek antykoncepcyjny, przeciwreumatyczny oraz przeciwdrgawkowy. W medycynie koreańskiej do dziś stosuje się jako lek na wszelakie bóle, a nawet alkoholizm.

Bakłażan, a choroby cywilizacyjne

Dziś bakłażan jest kolejnym warzywem, który neutralizuje działanie tłustych potraw podnoszących poziom “złego” cholesterolu. Nie bez powodu w Nigerii uważano go za lek przeciwdrgawkowy, ma to naukowe potwierdzenie, co więcej bakłażan jest spożywany przeciwko między innymi atakom padaczkowym.

Oprócz tego bakłażany zawierają inhibitory proteazy, składnik, który działa przeciwwirusowo oraz neutralizuje wpływ innych czynników rakotwórczych. Przeciwdziała więc także nowotworom.

Jednak warto wspomnieć, że w sytuacji problemów reumatycznych należy uważać na bakłażany oraz inne warzywa z rodziny psiankowatych takie jak pomidory, ziemniaki, paprykę. Zaobserwowano pogorszenie się stanu zdrowia oraz sztywność stawów już w kilka godzin po zjedzeniu powyższych warzyw!

Jaglana lassagne z bakłażanem

(wegańskie, bezglutenowe)
Składniki na okrągłe naczynie żaroodporne o średnicy 23 cm i wysokości 6 cm:

  1. warstwa
    olej rzepakowy do smażenia
    sól
    bakłażan
  2. warstwa
    1 łyżka soli
    łyżeczka kurkumy
    2 marchewki
    szczypta chili i pieprzu
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    7 świeżych pomidorów lub 300 ml passaty pomidorowej
    garść natki pietruszki
    olej rzepakowy do smażenia
    garść bazylii i oregano
  3. warstwa
    200 g kaszy jaglanej
    pół łyżeczki soli

    Wierzch:
    400 ml mleka migdałowego
    3 łyżki mąki gryczanej
    szczypta soli i pieprzu
    łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłukać parę razy, aż do momentu, w którym woda będzie czysta. Następnie ugotować z dodatkiem soli. Kolejno bakłażany pokroić w cienkie paski. Posolić je, odłożyć na chwilę na bok. Po chwili osuszyć ręcznikiem papierowym. W końcu posmarować olejem z dwóch stron i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w temp. 180 st. C przez 30 minut.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić. Cebulę również pokroić w kostkę, a czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i podsmażyć cebulę, dodać oleju w razie konieczności. Kiedy zeszkli się dodać czosnek i smażyć niedługą chwilę, około 2 minut. Także marchew obrać i zetrzeć, dorzucić do masy razem z pomidorami oraz przyprawami, wymieszać i dusić do miękkości.

Ostatecznie kiedy wszystko będzie gotowe, kaszę jaglaną zmiksować na gładko. Nie można zrobić tego wcześniej, gdyż kasza stężeje i trzeba będzie czynność tę powtarzać. W momencie, gdy masa będzie na tyle tęga, do miksowanie należy dolać małym strumieniem wodę.

Bakłażan wyjąć z pieca, naczynie żaroodporne posmarować olejem. Na dnie wyłożyć obok siebie bakłażany, na nie sos pomidorowy, a kolejno masę jaglaną. Przekładać kolejno 3 warstwy, aż do końca naczynia. Oprócz tego należy zostawić trochę miejsca na beszamel. Na koniec w szklance wymieszać mąkę ze 100 ml mleka. W garnku zagotować mleko ze szczyptą soli i pieprzu, a następnie wlać zawiesinę z mąki, gotować na wolnym ogniu bez przerwy mieszając! Aż do momentu zagotowania. W końcu wylać na wierzch naczynia.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, piec godzinę pod przykryciem. Wyciągnąć i jeść od razu lub odgrzaną na drugi dzień 😉
Smacznego!

Bibliografia:
Apteka żywności- Carper Jean 
Żywność twój cudowny lek- Carper Jean

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments