Jaglaniec bezowy i fosfor na radarze

Jaglaniec bezowy i fosfor na radarze

Składniki mineralne i witaminy były dla mnie nie do ogarnięcia. Kiedyś przy studenckiej i niekoniecznie konsekwentnej diecie występowały u mnie drobne niedobory. Zawsze sprawdzałam w internecie czego może mi brakować. Ale jak to internet, jedna strona przeczyła drugiej. Postanowiliśmy więc przeanalizować ten temat dogłębnie, oczywiście dzięki pomocy fachowej literatury. Łukasz zwłaszcza marudził, abym wgłębiła w temat, słysząc ciągle nowe reklamy niewydarzonych suplementów. W końcu zabrałam się do tego porządnie i oto przed Wami kolejny makroelement.

Fosfor

Pełni pieczę nad właściwym stanem tkanki kostnej. Współuczestniczy w tworzeniu komórek nerwowych, mając znaczenie w zachowaniu równowagi kwasowo- zasadowej. Przypominam zakwaszenie organizmu jest utożsamiane z chorobą, zasadowość ze zdrowiem. Jednak należy pamiętać, że nasz organizm “lubi” homeostazę (równowagę). Ponadto reguluję pracę serca. Niedobór fosforu prowadzi do osłabienia na tle nerwowym oraz permanentnego uczucia zmęczenia.

źródła fosforu

Dzisiejszy przepis to również bomba fosforu jest on w kaszy jaglanej i płatkach, wodzie po cieciorce. Spotkacie w nim nowe określenie aquafaby, uwielbianej przez roślinożerców. Jest to woda, która zostaje po ugotowaniu ciecierzycy. Słowo pochodzi łacińskiego słowa “aqua”, czyli woda oraz “faba”- ziarno. Weganie używają jej do robienia majonezu, ciastek, kremu czy właśnie bezy. Ubija się ją tak jak białka jaja kurzego (podobno, bo nigdy nim nie operowałam, ale Mama potwierdziła :)). Spróbujcie sami!

Jaglaniec bezowy z jabłami

Składniki na blaszkę o średnicy 26 cm:
200 g kaszy jaglanej
1 łyżeczka soli
6 łyżek mąki kokosowej
3 łyżki oleju kokosowego
10 jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
100 ml wody z ciecierzycy (aquafaby)
1/2 szklanki ksylitolu
3 łyżki płatków jaglanych
1 szklanka wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Kaszę zagotować z 2 szklankami wody i łyżeczką soli. Po ugotowaniu zmiksować blenderem, dodać 3 łyżki mąki kokosowej i 3 łyżki oleju kokosowego. Następnie delikatnie wymieszać, włożyć do okrągłej formy o średnicy 26 cm. Umyć jabłka, obrać, zetrzeć na grubych oczkach, wyłożyć na warstwie kaszy. Posypać cynamonem i skrobią. Wodę z ciecierzycy schłodzić, ubić na pianę, dodać ksylitolu, dalej ubijać. Wsypać wiórki kokosowe, resztę mąki kokosowe i płatki jaglanej. Całość delikatnie wymieszać, wyłożyć na jabłka. Na koniec wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 50 minut. Wystudzić i gotowe! Smacznego 😉

Bibliografia:
Nowa dieta antyrakowa- Johannes F. Coy 
Leczenie dietą- Marek Zaremba 
Jaglany detoks- Marek Zaremba 
Dieta kontra rak- Anna Rogulska 
https://ncez.pl/

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o