Jak komponować swój codzienny talerz

Jak komponować swój codzienny talerz

Już dawno, dawno, bo już na początku przy opisie wegańskiej piramidy obiecałam opis kompozycji codziennego talerza. Wszystko obliczyłam, przemyślałam, poczytałam i oto jest! W komponowaniu codziennej diety najważniejsze jest odwołanie właśnie do piramidy żywienia.

Warzywa i owoce

Podstawą są warzywa i owoce, które powinny stanowić 50 % całego spożywanego pokarmu, stosunek warzyw do owoców najlepiej kiedy wynosić 3:1. Czyli warzywa 35% przy czym jest to minimum, nie ma ograniczeń, jeśli są to warzywa surowe lub gotowane na parze. Owoce to 15% i jest to maksimum, gdyż mają dużo cukrów, a jeść je należy do godziny 14/15, ponieważ później dochodzi do fermentacji w jelitach. Przyczynia się to do problemów jelitowych i uczucia dyskomfortu. Można jeść również suszone owoce z tym, że jeśli owoców świeżych jemy 15%- suszonych przez ich skurczenie i jeszcze większą ilość cukrów jemy 3 razy mniej czyli 5%.
Mówi się o 5 porcjach warzyw i owoców na dzień, porcja to tyle ile mieści się na dłoni, około 300 g świeżych warzyw i 100 g świeżych owoców.

Węglowodany

Węglowodany złożone stanowią 30%, wśród wegańskich typów można wyróżnić makarony zarówno ciemne jak i jasne bezjajeczne. Kolejno ryże we wszelkich możliwych kolorach i kształtach. Oczywiście nie wszystkie zalecam, białego zdecydowanie nie zwłaszcza przy problemach zdrowotnych spowodowanych zakwaszeniem organizmu, gdyż biały ryż ma właśnie taki charakter. Fantastyczne są kasze, które świetnie sprawdzają się zarówno do ciast jak i burgerów czy smarowideł. Jest ich równie wiele: jaglana, gryczana, kukurydziana, orkiszowa, owsiana, pęczak, bulgur, manna i komosa ryżowa. Nie zapominajmy również o pieczywie z grubego przemiału, płatkach owsianych oraz mniej popularnych gryczanych, orkiszowych, ryżowych, jęczmiennych, jaglanych, żytnich.

Kasza gryczana biała

Białka

Białka natomiast to 15% naszej dziennej diety, powszechnie istnieje przekonanie, iż weganie mają trudności w absorpcji białek, nic bardziej mylnego! Można je znaleźć w szerokiej gamie nabiału wegańskiego to znaczy w mlekach i jogurtach roślinnych. Bogate w białka są również warzywa strączkowe- fasolki, soczewica, groch, ciecierzyca oraz orzechy i nasiona. Z tym, że dzienne spożycie orzechów i nasion nie powinno przekraczać 50 gramów.

Fasola biała

Tłuszcze

Na samym końcu lecz nie mniej ważne figurują tłuszcze- 5% dziennego zapotrzebowania. Tłuszcze znajdziemy nie tylko w oliwie i olejach, w których możemy przebierać do woli. Najwartościowsze, w których stosunek omega 3 i 6 jest najbliższy ideałowi to olej rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek i olej kokosowy oraz olej z oregano. Zdrowy tłuszcz w sporej ilości jest też w awokado, orzechach i nasionach. Z uwagi na ich kaloryczność stanowią tak mały procent. Mają w sobie wielką moc wartości i minerałów.

Oleje i oliwy

Baw się, komponuj, wybieraj, przebieraj. Wykaż się pomysłowością i polotem, aby coś budziło apetyt ważna jest wizualna otoczka. Zadbaj, więc o nią i o swoje zdrowie, aby Twoje ciało i umysł służyły Ci jak najdłużej. Byś cieszył się dobrostanem!

Podobało Ci się?

Jeśli podobał Ci się ten post, choć odrobinę, a drobniaki walają Ci się po portfelu wiesz już jak je spożytkować. Każda drobna suma dorzucona do naszej “skarbonki” to duży krok w lepszą stronę zarówno naszej jak i Twojej przyszłości! Razem twórzmy Narwaną Zieleninę!
Jeśli nie wiesz na czym polega Patronite zapraszamy tu. 🙂

Bibliografia:
https://insulinoopornosc.com/
Jaglany Detoks- Marek Zaremba
Leczenie dietą, Wygraj z Candidą
Antyrak. Nowy styl życia, David Servan-Schreiber 

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o