Jak najprościej zrobić biszkopt wegański, bezglutenowy?

Jak najprościej zrobić biszkopt wegański, bezglutenowy?

Tyle mnie omijało przez te lata na weganizmie kiedy nie piekłam! Nie miałam pojęcia, że wegańskie, a w dodatku bezglutenowe biszkopty mogą wyjść tak jędrne i puszyste! Poznajcie tajniki na idealny biszkopt.

Receptura perfekcyjnego biszkoptu

Nigdy nie piekłam ciast przed przejściem na weganizm, więc w wielu aspektach nie mam porównania. Jednak zarówno wtedy jak i teraz byłam czynnym łasuchem. Łukasz zresztą też, więc uwierzcie w naszą obiektywną opinię. Idealny wegański bezglutenowy biszkopt jest mega prosty. Sęk w tym, aby trzymać się proporcji i zmieszać różne mąki. Gluten to od nazwy taki glutek, który nadaje biszkoptom elastyczności, puszystości, sprężystości i kleistości. Dlatego robiąc bezglutenowy trzeba nieco pokombinować.

Po pierwsze ważne jest mieszanie różnych mąk, jedna się nie sprawdzi, gdyż często bezglutenowe mają niską zawartość białka lub skrobi. Muszą być co najmniej dwa rodzaje mąki, z czego jedna z nich powinna mieć albo dużo białka, albo skrobi. Te, które mają dużo białka to mąki: sorgo, z amarantusa, z ciecierzycy, z komosy ryżowej, gryczana, jaglana, grochowa, kasztanowa, orzechowa, owsiana.

Natomiast te bogate w skrobie to tapioka, skrobia ryżowa, ziemniaczana i kukurydziana. To właśnie dzięki nim uzyskujemy właściwości typowe dla mąk glutenowych. Wystarczy, że skrobia będzie stanowić 25% mąk w Twoim biszkopcie.

Kolejnym istotnym elementem jest fakt, uświadomienia sobie, że mąki bezglutenowe bardziej chłoną płyny. Dlatego należy więcej wody dodać, aby ciasto było wspaniale elastyczne.

Tak jak i w klasycznych ciastach ważny jest bezglutenowy proszek do pieczenia i soda oczyszczona, aby ciasto nam wyrosło nie należy tych składników pomijać.

Warto również dodać miksturę z mleka i octu. Wymieszane ze sobą i pozostawione na 3 minuty od razu zaczyna się ścinać, co nadaje właściwości spulchniających. Im mleko ma więcej białka tym mocniej się zetnie, najlepsze jest więc mleko sojowe albo orzechowe.

Dodatkowe triki

Jeśli nie macie w domu wymyślnych mąk, a nie brak Wam kreatywności myślę, że spodoba Wam się pomysł na samodzielne stworzenie mąki. Dla mnie dobrym rozwiązaniem jest młynek i płatki owsiane, jaglane, ryżowe, które w nim miele. Jednak taką mąkę polecałabym przesiać przez sitko. Niektórzy w tym celu wykorzystują również kasze, ja jeszcze nie próbowałam, ale na pewno przetestuję.Tak samo z ksylitolem, z którego robię cukier puder w tym samym młynku do kawy.

Taki młynek to świetna sprawa nawet jeśli nie pijecie kawy. Mój kupiłam za niecałą stówkę z Boscha jeszcze za czasów studenckich, używam go codziennie i cały czas pięknie śmiga!

Idealny dżem

Idealny biszkopt to i idealne dodatki, pierwszym z nich jest pyszny domowy dżem bez cukru. Receptura jest najłatwiejsza na świecie. Wystarczy wziąć ulubione owoce dusić je w garnuszku na wolnym ogniu z kilkoma łyżkami wody jeśli nie są to owoce mrożone. A także z kilkoma daktylami. Ilość daktyli najlepiej, żeby optycznie wynosiła połowę mniej niż świeżych owoców. To zależy od Waszych preferencji. Daktyle spajają dżem i nadają słodyczy, więc jeśli jesteś słodki to możesz ich dodać więcej. Nie da się tego zepsuć! Kiedy poddusimy owoce (świeże i suszone) miksujemy je na gładko. Konsystencja powinna być raczej przypominająca sos niż dżem, gdyż jego funkcją jest nawilżenie biszkoptu, fajnie się w niego wchłonie.

Kolejny element to pyszna własnoręcznie zrobiona czekolada. Łukasz mówi, że nie umywa się do niej nawet najlepsza sklepowa czekolada. Receptura znowu jest prosta. Potrzebne nam są daktyle, kakao, słód na przykład ksylitol oraz woda lub mleko. Najczęściej używam wody. Na 50 g daktyli, bierzemy 100 ml wody, 25 g kakao oraz tyle samo ksylitolu. Możecie zmieniać proporcje w stosunku do pożądanej konsystencji. Ja lubię kiedy polewa jest gęsta, ale łatwa do rozmieszania, oczywiście tężeje po wystygnięciu, dlatego ważne, żeby nie była zbyt mocarna. Na poniższym zdjęciu widnieje czekolada zrobiona ze wskazanych przeze mnie proporcji. Suche składniki zalewa się wrzątkiem, dusi chwilę i od razu miksuje. Gotowe.
Jeśli macie ochotę wypróbować inną recepturę na krem czekoladowy polecam Wam domową wegańską Nutellę <3

Biszkopt kakaowy z dżemem truskawkowym

(wegański, bezglutenowy, bez cukru)

To jest przepis na malutką blaszkę o średnicy 14 cm, klasyczny przepis na dużą należy pomnożyć raz 4 wszystkie składniki

Biszkopt:
75 g maki ryżowej
30 g mąki z ciecierzycy
20 g maki z tapioki
120 ml mleka ryżowego
30 g ksylitolu
15 g kakao
20 g oleju
Łyżeczka octu jabłkowego
Pół łyżeczki sody
Pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Szczypta soli

Dżem:
150 g truskawek
8 daktyli
4 łyżki wody (nie dodajemy wody jeśli robimy z truskawek mrożonych)
3 łyżeczki ksylitolu opcjonalnie

Polewa
50 g daktyli
25 g kakao
100 ml wody
25 g ksylitolu

Przygotowanie:
Mleko i ocet połączyć i odłożyć. Suche składniki połączyć. Dodać również olej i mleko z octem. Dokładnie wymieszać. Na papierze do pieczenia odrysować blaszkę dwa razy. Jeśli macie dwie takie same blaszki możecie piec razem, ja miałam tylko jedną więc piekłam osobno. Blaszkę wysmarować olejem, przelać połowę masy i piec 20 minut w 175 stopniach C. Po tym czasie wyciągnąć biszkopt i wlać masę dla drugą część.
Jeśli nie czujecie się pewnie nie polecam Wam piec całego biszkoptu, a potem rozkrawanie go. Przekrawanie nie jest takie łatwe, może nie wyjść równo i tylko będziecie się denerwować.
Biszkopt położyć już do smarowania dżemem (instrukcja wykonania powyżej w poście) kłaść go jak hamburgera to znaczy wyrośniętą wypukłą stroną na dół. Dżemu nie dajemy za dużo, bo może on wypłynąć. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu “zamykając naszego burgera”. Polewamy przygotowaną czekoladą (instrukcja wykonania powyżej w poście).

Zostawiamy na chwilę do wystudzenia i kroimy. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments