Klopsy jaglane z soczewicą i suszonymi pomidorami oraz egzotyczna sałatka

Klopsy jaglane z soczewicą i suszonymi pomidorami oraz egzotyczna sałatka

Ostatnio było o jednym z podstawowych “spajaczy”, który nadaje elastyczności, potrawy i ciasta nie kruszą się dzięki niemu, są zwarte, mowa oczywiście o nasionach chia. Dzisiaj drugi mój najbardziej nieodzowny kuchenny pomocnik. Mówi się o nim jajko wegańskie, ponieważ 1 łyżka w cieście, masie sprawdza się jak jedno jajko.

Szlachetny len

Nie tylko praktyczność lnu, ale przede wszystkim jego właściwości lecznicze sprawiają, iż jest na moim stole częstym gościem. Chroni i odbudowuje błonę przewodu pokarmowego. Oto dlaczego od dawien dawna stosuje się go jako panaceum w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, ale i chorobie wrzodowej.

Przypomnę, że siemię lniane zawiera bardzo wiele kwasów omega- 3, praktycznie tyle samo co ryby. Właśnie z tego powodu jest szczególnie ważny dla wegan. Żaden inny produkt wegański nie zawiera ich aż tak wiele, to absolutny numer 1!

Obserwuje się mniejszą zachorowalność na choroby układu krążenia między innymi miażdżycę, zakrzepy, zatory, zawały oraz na choroby nowotworowe u osób o wysokim spożyciu kwasów omega- 3. Uelastycznia również ściany komórkowe dzięki czemu ułatwia drogę tlenu do tkanek ciała.

Warto dodać, że siemię zawiera błonnik, idealnie wpływając na pracę jelit, a także witaminę E i lecytynę, chroniące błony komórkowe. Len zawiera również cynk, który pomaga w utrzymaniu odporności oraz przeciwdziała występowaniu trądziku.

Siemię lniane poprawia nastrój, niweluje zaparcia oraz minimalizuje dyskomfort jelita drażliwego.

Klopsy jaglane z soczewicą i suszonymi pomidorami

(bezglutenowe, wegańskie, bez pieczenia)

Składniki:
200 g kaszy jaglanej
100 g czerwonej soczewicy
6 suszonych pomidorów
cebula
2 ząbki czosnku
pół szklanki mielonego lnu
olej rzepakowy
łyżeczka soli himalajskiej, pieprz

Przygotowane:
Wypłukać kaszę i soczewicę z łyżeczką soli i kawałkami pomidorów. Następnie gotować pod przykryciem około 15 minut. Na patelni zeszklić z dodatkiem oleju poszatkowaną cebulę. Połączyć ugotowaną kaszę z cebulą, dodać przeciśnięty czosnek, 3 łyżki lnu. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem. Mokrymi dłońmi formować klopsiki, obtaczać w mielonym lnie. Na koniec usmażyć na złoto na patelni z olejem rzepakowym, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odciągnąć nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.

Sałatka egzotyczna

(bezglutenowe, wegańskie, bez pieczenia)

Składniki:
200 g czerwonej fasoli
100 g ryżu
zielony ogórek
1/3 ananasa
garść oliwek
Sól
3 łyżki oleju
sok z połowy cytryny

Przygotowanie:
Fasolę namoczyć na noc, a rano gotować do miękkości wg tego przepisu. Ryż również ugotować. Następnie ogórka i owoce pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Ostatecznie wszystko doprawić.
Smacznego!

Bibliografia:
Leczenie dietą Marek Zaremba
Apteka żywności- Carper Jean 
Antyrak: nowy styl życia- David Servan-Schreiber 

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o