Klopsy z ratatouille i niepopularny selen

Klopsy z ratatouille i niepopularny selen

Selen jest pierwiastkiem bardzo pomijanym, ale niezwykle istotnym. Jest mikroelementem, który wspiera układ odpornościowy oraz prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Chroni również komórki przed stresem oksydacyjnym. Stwierdzono jego działanie przeciwzapalne. Przeciwdziała procesom starzenia się organizmu. Niedobór może prowadzić do zwapnienia mięśni, a także depresji.

Selen w pożywieniu

Do organizmu selen jest dostarczany głównie z pożywieniem. Mimo, iż wymienia się wiele składników w żywności jako zasobne w selen, jeden jest tylko pokarm, który bije na głowę wszystkie inne.

Mowa o orzechach brazylijskich, 1 orzech to równowartość 1 tabletki selenu. Również 1 tabletka wystarczy, aby zapewnić sobie dzienną dawkę “szczęścia”, gdyż selen ma właściwości antydepresyjne. Przykładowo w 100 g orzechów brazylijskich jest 2960 mikrogramów, a w 100 g pszenicy dmuchanej 123 mikrogramy. Dodając, że pszenica to druga po orzechach brazylijskich najbardziej zasobna w selen żywność.

Pionierskie badania

Od dawno doszukiwano się związków między niedostateczną ilością mikro i makroelementów a nowotworami. Pod w badaniach lupę brano głównie selen, żelazo, miedź i cynk. Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie był pierwszym na świecie, który zbadał i ocenił, że poziom powyżej 13 mikrogramów ołowiu na litr surowicy ma wpływ na potrojone ryzyko nowotworów.

Co więcej określa optymalną ilość selenu w diecie, które neutralizują działanie ołowiu przy ilości nie większej niż 20 mikrogramów, a jest to 85 mikrogramów selenu. Przy większych wartościach zalecana jest suplementacja w stosunku od 3,25 do 5,25.

Kolejne badania jakie prowadzono stwierdzały zależność między niskim poziomem żelaza, a ryzykiem zapadalności na raka jelita grubego. Jeśli występuje niedobór tego pierwiastka pacjentów wysyła się na kolonoskopie. Wielu z nich dzięki temu lekarze uratowali życie.

Piszę o tym z uwagi na fakt, iż rozmawiałam z osobami, które były w Szczecinie na badaniach pod kątem poziomu selenu i innych pierwiastków. Otrzymały one zalecenia odnośnie suplementacji w przypadkach występujących u nich nowotworów.

Selen jak i każdy inny pierwiastek ma niebagatelne znaczenia dla naszego zdrowie. Dlatego liczę, że uda Wam się coraz lepiej rozpoznawać potrzeby swojego organizmu, a co więcej zapobiegać niedoborom, niż leczyć ich skutki!

Klopsy z ratatouille w panierce jaglanej

Składniki:
1/3 bakłażana
1/3 cukinii
pomidor
2 cebule
150 g kaszy jaglanej
4 łyżki mielonego lnu
olej kokosowy
garść płatków jaglanych

Przygotowanie:
Wypłukać kaszę i gotować z łyżeczką soli. Kolejno na patelni zeszklić z dodatkiem oleju poszatkowaną cebulę. Po zazłoceniu cebuli dodać posiekanego bakłażan, cukinię i pomidora. Smażyć około 20 minut, dodać oleju w razie konieczności. Następnie połączyć ugotowaną kaszę z usmażonymi warzywami i lnem. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem. W końcu mokrymi dłońmi formować klopsiki, obtaczać w płatkach jaglanych. Na koniec usmażyć na złoto na patelni z olejem z pestek winogron, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odciągnąć nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.

Sałatka jarzynowa

Składniki:
pół słoika kukurydzy
5 ogórków kiszonych
pół słoika groszku
3 łyżki musztardy
4 ziemniaki
3 łyżki oleju lnianego
marchewka
pół cebuli
szczypta soli, pieprzu
sok z połowy cytryny

Przygotowanie:
Ziemniaki, marchew obrać i ugotować. Następnie pokroić w kostkę, to samo zrobić z cebulą, ogórkami. Na koniec zmieszać wszystkie składniki i doprawić. Gotowe!

Bibliografia:
Leczenie dietą- Marek Zaremba 
Jaglany detoks- Marek Zaremba 
Dieta kontra rak- Anna Rogulska 
Żywność twój cudowny lek- Jean Carper 
www.selenowanie.pl

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o