Najdelikatniejsze na świecie kotleciki. Aksamitne i miękkie, jakby podniebienie otulała chmurka ^^
Czadowe bataty
Batat, inaczej zwany też słodkim ziemniakiem. Według mnie w smaku bardziej przypomina dynię Hokkaido, jest więc bardzo wyjątkowy w smaku. Również jego wartości są wyjątkowe.
Badania wykazały, że warzywa intensywnie pomarańczowe mają zdolności chronienia przed rakiem płuc, nawet u byłych palaczy! Obserwowano grupę osób w Ameryce chorych na nowotwory i zdrowych. U zdrowych obserwowało się wiele warzyw o dużej zawartości pomarańczowego barwnika. Wśród chorych sytuacja miała się antagonistycznie. Należy podkreślić, że wszyscy objęci tym badaniem palili obecnie bądź w przeszłości. Nigdy więc nie jest za późno, aby zacząć wprowadzać wartościowe jedzenie do swojej diety. Należy jednak pamiętać, iż mimo mniejszego prawdopodobieństwa nowotworów ryzyko wciąż jest duże u ciągle palących. Warto również wiedzieć, że słodkie ziemniaki zmniejszają poziom złego cholesterolu.
Dobroczynny jest beta- karoten, ale również inne składniki jak na przykład inhibitory proteazy, które blokują nie tylko nowotwory, ale i wirusy. Ponad to zawierają przeciwutleniacze dzięki którym likwidują wolne rodniki. Wolne rodniki nie tylko zwiększają ryzyko nowotworów, ale i sprzyjają starzeniu się. Również w tym wypadku mimo posiadanych polifenoli (mają przeciwutleniające czynniki) w batatach, owe polifenole nie mają tak mocnego działania wyizolowane z rośliny. To kolejny przykład, że zdrowej, zbilansowanej diety nie zastąpią leki i suplementy.
Ciekawe odkrycie
Naukowcy z nigeryjskiego Uniwersytetu Nibadan zaobserwowali coś niezwykłego. Nigeryjskie plemię Yoruba zjadającego duże ilości batatów dostrzega się dwukrotnie większą ilość ciąży bliźniaczych, niż gdziekolwiek indziej na świecie. Dzieje się tak za sprawką obecnych w batach hormonopodobnych substancjach, które wyzwalają działanie innych hormonów. Zwłaszcza hormonu follikulostymuliny, zdolnego do pobudzania jajników, aby uwalniały więcej, niż jednego jaja. Plemiono to przenosząc się w inne miejsce i zmieniając dietę na ubogą w bataty mają mniej bliźniaków.
Uwaga!
Spożywanie nadmiernych ilości słodkich ziemniaków skutkuje łagodnymi objawami toksycznymi. Tak jak u osób, które jedzą bardzo dużo marchwi- skóra robi się pomarańczowa. To wcale nie jest dobra oznaka! Zmniejszenie ilości w diecie pomarańczowych warzyw rozwiązuje ten problem. Nie jest to jednak tak szkodliwe jak nadużywanie witaminy A.



Kotleciki z batatów
(bezglutenowe, wegańskie)
Składniki:
mały bataty
100 g uprażonego słonecznika lub płatków owsianych
200 g kaszy jaglanej
50 g lnu mielonego
mała papryka
sól i pieprz
łyżeczka kurkumy
szczypta chili, imbiru, gałki muszkatołowej
2 cebule
olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obrać i smażyć na oleju do zarumienienia. Dorzucić obrane i pokrojone w kostkę warzywa i dusić do miękkości wraz z solą, kaszą jaglaną i 400 ml wody. Wszystkie składniki zblendować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi formować małe pulpety, układać na formie. Piec 40 minut w 180 stopniach. Wyciągnąć, poczekać pól godziny do ostygnięcia. Przed podaniem można przesmażyć na oleju.
posypać ulubionym zielskiem i uprażonymi orzechami.
Podobało Ci się?
Jeśli podobał Ci się ten post, choć odrobinę, a drobniaki walają Ci się po portfelu wiesz już jak je spożytkować. Każda drobna suma dorzucona do naszej “skarbonki” to duży krok w lepszą stronę zarówno naszej jak i Twojej przyszłości! Razem twórzmy Narwaną Zieleninę!
Jeśli nie wiesz na czym polega Patronite zapraszamy tu.

Bibliografia:
Żywność twój cudowny lek, Jean Carper
Apteka żywności, Jean Carper