Krem czekoladowy z daktyli

Krem czekoladowy z daktyli

Dziwię się, że tak późno dodaje mój klasyk! Idealny krem, perfekcyjny do wszystkiego czego dusza zapragnie. Do ciasta, jako polewa, do owsianki, granoli, albo klasycznie do pieczywa!

Krem z daktyli jst bardzo szybki do wykonania, wystarczy kilka minut i byle jaki blender ;). Swoją idealną kremowość zyskuje dzięki wyrazistemu napojowi roślinnego. Dlatego bardzo polecam użyć napoju migdałowego, albo z orzechów lakowych zwłaszcza jeżeli chcecie uzyskać coś a’la nutella.

Klasyczna, domowa nutella jest równie świetna, ale nie polecam jej jeśli macie słaby blender, chyba, że z kupionego w sklepie masła orzechowego.

Ach! Byłabym zapomniała z mleczka kokosowego to już jest w ogóle pełen wypas! Tłuściutki krem, bardzo kremowy i bardzo aksamitny, również będziecie zachwyceni!

Do czego byście jej nie użyli, nie ważne jaki mleczny kompan jej towarzyszy to zawsze wartościowa alternatywa dla sklepowego kremu, w którym mase jest cukru, a błonnika wcale! Tutaj mamy dwie pieczenie na jednym ogniu. Krem jest słodziutki, ale dobrze wpływa na naszą perystaltykę, bo daktyle to kopalnia błonnika.

Jednym słowem: JEDZCIE! Na zdrowie! <3

Krem czekoladowy z daktyli

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez pieczenia)

Składniki:

200 g daktyli
400 ml mleka roślinnego np. migdałowego
5 łyżek kakao
pół łyżeczki cynamonu, szczyptę kardamonu i gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Daktyle zamoczyć i albo zostawić na dwie godziny, albo zagotować i zmiksować po 5 minutach. Dodać resztę składników i ponownie zmiksować. Gotowe!

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments