Dziwię się, że tak późno dodaje mój klasyk! Idealny krem, perfekcyjny do wszystkiego czego dusza zapragnie. Do ciasta, jako polewa, do owsianki, granoli, albo klasycznie do pieczywa!
Krem z daktyli jst bardzo szybki do wykonania, wystarczy kilka minut i byle jaki blender ;). Swoją idealną kremowość zyskuje dzięki wyrazistemu napojowi roślinnego. Dlatego bardzo polecam użyć napoju migdałowego, albo z orzechów lakowych zwłaszcza jeżeli chcecie uzyskać coś a’la nutella.
Klasyczna, domowa nutella jest równie świetna, ale nie polecam jej jeśli macie słaby blender, chyba, że z kupionego w sklepie masła orzechowego.
Ach! Byłabym zapomniała z mleczka kokosowego to już jest w ogóle pełen wypas! Tłuściutki krem, bardzo kremowy i bardzo aksamitny, również będziecie zachwyceni!
Do czego byście jej nie użyli, nie ważne jaki mleczny kompan jej towarzyszy to zawsze wartościowa alternatywa dla sklepowego kremu, w którym mase jest cukru, a błonnika wcale! Tutaj mamy dwie pieczenie na jednym ogniu. Krem jest słodziutki, ale dobrze wpływa na naszą perystaltykę, bo daktyle to kopalnia błonnika.
Jednym słowem: JEDZCIE! Na zdrowie! <3
Krem czekoladowy z daktyli

(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez pieczenia)
Składniki:
200 g daktyli
400 ml mleka roślinnego np. migdałowego
5 łyżek kakao
pół łyżeczki cynamonu, szczyptę kardamonu i gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Daktyle zamoczyć i albo zostawić na dwie godziny, albo zagotować i zmiksować po 5 minutach. Dodać resztę składników i ponownie zmiksować. Gotowe!
Smacznego!
