Krem kalafiorowy i zagadka płodności

Krem kalafiorowy i zagadka płodności

Krem na bazie kalafiora to istne dzieło sztuki! Nie dość, że jest sycący to w dodatku smakuje niebiańsko, przy tym ma wiele wartościowych składników! Dodatkowo jest szybki do wykonania, dzięki czemu nie ugotujemy się w kuchni razem z nim ^^.

Kalafior kryje w sobie przede wszystkim bogactwo przeciwutleniaczy, dlatego warto go jeść jedynie delikatnie podgotowanego. W kremie to niemożliwe, ale w sałatce jak najbardziej! Kalafior i inne warzywa krzyżowe wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Mówi się, że im więcej warzyw i owoców w diecie tym mniejsze ryzyko raka. Już spożycie dwóch porcji dziennie chroni przed nowotworami o 75%.

Walka z bezpłodnością

Kalafior jest bogaty w witaminę C, która odmładza oraz może przywrócić płodność. Znale są już wyniki badań na temat bezpłodności mężczyzn z niedoborem witaminy C. Witamina C działa korzystnie właśnie dzięki swej przeciwutleniającej mocy. Zabezpiecza przed inwazją wolnych rodników.

Ile witaminy C potrzeba, aby przeciwdziałać bezpłodności? Jest to oczywiście kwestia bardzo indywidualna. Wszystko zależy od zanieczyszczenia powietrza, obciążenia organizmu metalami ciężkimi oraz tytoniem. Toksyny te gromadzą się przez lata w tkance jąder. Witamina C działa jako odtrutka. Jeśli mowa o nałogowych palaczach dzienna dawka to 200 mg. Minimalna ilość witaminy C to na przykład 370 g gotowanego kalafiora, 200 g czerwonej papryki, 200 g gotowanych brokułów czy 200 ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego. Warto pamiętać, że im większa różnorodność spożywanych pokarmów tym lepiej.

Krem kalafiorowy

(wegańskie, bezglutenowe, bez pieczenia)

Składniki:
cebula
olej rzepakowy do smażenia
kalafior
mały ziemniak
łyżeczka soli
szczypta chili, pieprzu, kurkumy
Wierzch:
ulubione zioła i pestki

Przygotowanie:
Cebulę obrać, umyć i posiekać, następnie smażyć na oleju. Kiedy nabierze złotego koloru dorzucić obrane warzywa, smażyć chwilę mieszając. Kolejno zalać wodą i gotować do miękkości z dodatkiem przypraw. Zmiksować na gładko, doprawić. Podawać z ziołami i pestkami. Smacznego!

Bibliografia:
Żywność twój cudowny lek, Jean Carper

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments