Makaron grochowy z sosem pomidorowym

Makaron grochowy z sosem pomidorowym

Makarony bezglutenowe i w dodatku bezjajeczne były dla mnie mało realne. Gryczanych nie lubiłam, a kukurydziane też niekoniecznie budziły moją sympatię. Dziś w każdym supermarkecie można dostać makaron grochowy, cieciorkowy, soczewicowy czy z białej fasoli albo groszku, jest jeszcze z czarnej fasoli, słyszałam o nim jednak bardzo negatywne komentarze. Można je dostać w każdym kształcie 😉 wiem też, że sporo z Was decyduje się na makarony domowym sposobem, podziwiam!

Jeśli chodzi o smak to mogę się wypowiedzieć w kwestii dwóch pierwszych, bo tylko te próbowałam. Nie dość, że gotują się około 6 minut to w dodatku są idealnym rozwiązaniem nie tylko dla wegan czy bezglutenowców, ale również dla wielbicieli fasolek, bo łudząco przypominają ich smak.

I tak tym razem mamy dla Was makron grochowy, wspaniale komponujący się z sosem pomidorowym. Mój Łukasz uwielbia wszystko co zawiera sos pomidorowy, dlatego często przewija się on w naszych daniach.

Odpoczywajcie i cieszcie się smakami, latem za oknem i na talerzach!

Makaron grochowy z sosem pomidorowym

(bezglutenowe, wegańskie, bez pieczenia)

Składniki:
7 pomidorów
cukinia
słoiczek kukurydzy bio
2 cebule
żółta papryka
400 g makaronu grochowego
łyżeczka bazylii, oregano, majeranku
pół łyżeczki kurkumy
szczypta pieprzu, imbiru, chili
sól himalajska do smaku
olej z pestek winogron do smażenia

Przygotowanie:
Na oleju zeszklić obrane i posikane drobno cebule. Smażyć do zazłonecenia. Dodać pokrojone w kostkę warzywa prócz pomidorów, smażyć do miękkości, dorzucić posiekane lub zmiksowane pomidory. Dusić 10 minut, doprawić. W tym czasie w drugim garnku umieścić wodę, zagotować i wsypać makaron, gotując wg instrukcji na opakowaniu z łyżeczką soli. Odcedzić, przelać zimną wodą. Nakładać makaron na talerze i polewać sosem, smacznego!

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o