Makowiec bezserowy z czekoladą i cukier na etykiecie

Makowiec bezserowy z czekoladą i cukier na etykiecie

Wróciwszy z wakacji zostaliśmy zaproszeni do moich rodziców. Jak zwykle miło i smakowicie zaskoczeni pysznym jedzeniem Mamy oraz kolejnym wspaniałym ciastem!

Od zawsze wymieniałyśmy się z Mamą poradami i koncepcjami zdrowotnymi oraz kulinarnymi. To dzięki niej otwarły mi się oczy na alternatywną kuchnię- zdrową, przyjazną środowisku, barwną, wspaniałą!

Moi bliscy dają mi “powera” oraz inspirację do tworzenia tego bloga, każdego posta, a nawet zdania. Jestem ogromnie wdzięczna! W trosce o zdrowie Was wszystkich- kolejny prozdrowotny post 😉

Etykieta cwanie ujęta

Post o cukrze, o tym gdzie się kryje i pod jakimi innymi nazwami, już był wcześniej. Jednak tym razem trochę o “zgrabnym”, a raczej podstępnym sposobie opisów stosowanych przez producentów i umieszczanych na etykietach.

To, że na etykiecie widnieje napis “zawiera cukier” lub inne tego typu niepozorne ujęcia nie mówią nam wiele. Czy cukier jest w 99% czy na równi z innymi składnikami. Jak to rozszyfrować?

Składniki są podawane w kolejności według zawartości w jakiej je znajdziemy. To wciąż mało czytelna informacja. Idźmy, więc dalej. Wiedz, że jeżeli cukier znajduje się na miejscu od pierwszego do trzeciego jest go w produkcie DUŻO! Na tyle dużo, że jeśli dbasz o zdrowie nie warto wnikać dalej w etykietę, warto natomiast odłożyć produkt z powrotem na półkę.

Rozszyfrowywanie

Ujęcie na etykiecie węglowodanów (g/ 100g) oznacza, że w produkcie znajdziemy polisacharydy takie jak na przykład skrobia. Mogą również być obecne inne substancje. Zawartość węglowodanów oblicza się odejmując od 100 inne składniki, które widnieją na etykiecie.

Kolejny odnośnik, z którym spotykamy się na półkach sklepowych “w tym cukry (g/ 100g)”, ilość glukozy i sacharozy w takim produkcie zawiera odniesienia w oparciu o dane analityczne.

“Bez dodatku cukru” to informacja, która daje do zrozumienia, że do produktu nie można dodawać monosacharydów, ani disacharydów. Mogą natomiast pojawić się określenia związane z obecnością naturalnych cukrów, które oczywiście występują w większości składników pokarmowych. Szukamy wtedy określenia “naturalnie występujący cukier”. Tu pojawia się niestety element ograniczonego zaufania, gdyż producenci często omijają tę wytyczną. Dlatego warto ufać firmom sprawdzonym, najlepiej cieszącym się certyfikatami bio produktów.

Każdy kto jest na diecie na pewno poszukiwał produktów oznaczonych jako “niskocukrowe”. W produkcie tym nie może być więcej niż 5 g cukru w 100 g żywności o konsystencji stałej oraz 2,5 g cukru w 100 ml substancji płynnej.

Kolejnym pożądanym elementem w czasach faszerowania nas chemią i cukrem jest określenie “bezcukrowy”, możemy spodziewać się o,5 g cukru w 100 g produktu.

Ostatnia dana na produktach z jaką możemy mieć styczność ujęta jest jako “zredukowana zawartość cukru”. Taki produkt musi mieć zredukowaną ilość cukru o minimum 30 % w stosunku do standardowego, klasycznego produktu.

Każda nowa porcja informacji służy zbliżeniu Was do zdrowia, niech służy!

Makowiec bezserowy z czekoladą i borówkami

(bezglutenowe, bez pieczenia, wegańskie)

Składniki na prostokątna blaszka 36 x 25 cm:
Spód:
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka daktyli
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki słonecznika
3 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki maku

Masa:
1 szklanka kaszy jaglanej
1/2 szklanki ksylitolu
1 puszka mleka kokosowego
1/2 szklanki mąki kokosowej
200 g owoców sezonowych (tu borówki amerykańskie)
Polewa: tabliczka dobrej gorzkiej czekolady minimum 70 % kakao

Przygotowanie:
Składniki na spód zalać wrzątkiem i odstawić na 15- 20 minut. Dokładnie zmiksować blenderem. Wyłożyć na spód prostokątnej formy, wstawić do lodówki. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Przełożyć do misy blendera. Wlać 3/4 puszki mleka, wsypać ksylitol, zmiksować na gładką masę. Wsypać mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Rozłożyć równomiernie na schłodzonym spodzie. Poukładać owoce lekko je wciskając. Oblać ciasto rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z pozostałą częścią mleka kokosowego. Posypać wiórkami.

Bibliografia:
Jaglany Detoks- Marek Zaremba
Leczenie dietą, Wygraj z Candidą
Antyrak. Nowy styl życia, David Servan-Schreiber 

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o