Makówki wegańskie bezglutenowe

Makówki wegańskie bezglutenowe

Nasze makówki to już tradycja, pomysl na nie powstal wiele lat temu, a dziś idealnie dopracowana formula trafia do Was. To kolejny świetny przykład na to, że smaczne dania nie muszą być drogie, ani trudne w wykonaniu. Makówki to absolutny rarytas świąteczny, koniecznie zróbmy je razem!

Makówki?

Jestem ze Śląska, więc to dla mnie “chleb powszedni” jednak nie wszyscy je znają. Na Śląsku to jedna z tradycji wigilijnych, w innych regionach polski mogą być znane pod nazwą makiełki. Generalnie jest to slodkie danie, w którym robi się dwie warstwy jedna składa się z maku, który się mieli i gotuje na wodzie lub mleku z bakaliami: rodzynkami, skórką pomarańczy, orzechami, żurawiną, figami, ananasami, wiórkami kokosowymi, daktylami. Druga warstwa to najczęściej chałka, sucharki lub jakieś dowolne slodkie pieczywo ( u nas to uległo mofyfikacji).

Te dwie warstwy uklada się na zmianę do naczynia, aż po brzegi. Wierzch dekoruje się obficie bakaliami. Na koniec makówki należy dobrze schłodzić. To bardzo wartościowy deser. Zakochacie się w nim. Pyszne makówki powinny być wilgotne, dlatego robiąc je nie możemy się przejmować, że na początku konsystencja jest nieco rzadka. Mak i pieczywo napęcznieją.

Moje makówki różnią się od klasycznych, zamiast pieczywa używam kaszy jaglanej, bardzo mocno zmiksowanej. I wiecie co? Wszyscy, którzy je jedli nie zauważyli różnicy 😉

Makówki wegańskie bezglutenowe

Masa jaglana:

200 g kaszy jaglanej
Sok z połowy cytryny
Skórka z cytryny
400 ml mleka owsianego
400 ml wody
Łyżka oleju kokosowego lub pasty kokosowej
Pół łyżeczki soli

Masa makowa:

230 g maku mielonego
800 ml wody
150 g daktyli
150 g ulubionych suszonych owoców i orzechów
Pół łyżeczki soli
Łyżka mielonego lnu
100 g wiórków kokosowych
szczypta soli

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie zalać olejem, wodą i mlekiem, gotować z dodatkiem soli. Dusić do miękkości. Zmiksować na gładko. Sparzyć cytrynę, zetrzeć skórkę i dodać do kaszy razem z sokiem.

Mak wsypać do dużego garnka, dodać daktyle, zalać wodą, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować chwilę cały czas mieszając. Na koniec dodać len i zmiksować na gładko. Dodać resztę składników i wymieszać.

Przełożyć masy warstwami do naczynia zaczynając od jaglanej, kończąc na makowej, na wierzchu ułożyć bakaliami.porzadnie schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments