Jakie to dobre, a jakie łatwe w wykonaniu! Zakochacie się <3
Fenomenalne snikersy
To już trzeci przepis na snikers na naszym blogu. Jest to jeden z naszych ulubionych smaków. Gotowych słodyczy raczej nie jemy dlatego szukamy alternatyw.
Dlaczego? Nawet nie cukier jest dla nas taki straszny, ale olej palmowy i syrop glukozowo- fruktozowy. Powód jest prosty, to jedne z największych trucizn jakie mozna znaleźć w żywności. Pomijając to kiedy jest się łasuchem trzeba szukać lepszych rozwiązań.
Kolejnym powód jest taki, że część słodyczy ma w swoim składzie arachidy, które są mega uczulające. Ja nie mogę ich jeść. Dodatkowo to o czym Wam już pisałam, osoby, które są podatne na opryszczkę mogą po dawce orzechów ziemnych spodziewać się częstego jej uwidocznienia.
Podsumowując u nas znajdziecie przepisy na bardzo proste ciasto snikers, ale i na super wypasioną wersję. A dziś bardziej w kierunku klasyki, jednak nie mniej prosta I szybka receptura.
Mini snikersy z prażonymi migdałami

(wegańskie, bez pieczenia, bez cukru, bez glutenu)
Składniki:
100 g masła orzechowego u nas z tego przepisu
200 g daktyli
100 g zmiksowanych płatków owsianych
garść uprażonych na suchej patelni migdałów
150 g czekolady
150 ml mleka owsianego
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Daktyle zalać wrzątkiem, odsączyć niedbale po 30 minutach, mają być delikatnie mokre. Dodać do nich sól, masło orzechowe i zmiksować na gładko. 4 łyżki powstałej masy połączyć ze zmiksowanymi płatkami owsianymi, wyrobić ręką.
Pudełko śniadaniowe lub foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć spód owsianą masą. Następnie na nią wyłożyć karmel daktylowo- orzechowy, na masie umieścić migdały. Nastepnie włożyć do zamrażalnika na godzinę.
Po tym czasie wyjąć i pokroić w kosteczki. W garnuszku zagotować mleko i połączyć je z czekolada. Na koniec każdą kosteczkę umieszczać w czekoladzie, wyjmować widelcem i zostawić na papierze do pieczenia do wystudzeniu.
Smacznego!

