Moc kawy i tarta na jej bazie

Moc kawy i tarta na jej bazie

Ręka do góry kto jest miłośnikiem kawy?!

Pisałam już wcześniej o tym, że kawa nie jest nam nieodzowna do życia, jednak pita regularnie, z umiarem i do godziny 15 (później rozregulowuje nasz rytm dnia i nocy) ma kilka wartościowych cech.

Magiczne działanie

Kawa między innymi poprawia sprawność umysłową, rozszerza oskrzela z czego wniosek, że może być pomocna w astmie, usprawnia wydolność fizyczną, zapobiega próchnicy oraz poprawia nastrój. Co więcej jest uznawana za środek przeciwdepresyjny!

Skutki nadmiaru

Pij więc kawę śmiało, ale nie więcej niż 3 filiżanki dziennie, gdyż może wzmagać uczucie niepokoju oraz powodować bezsenność.

Zagrożeniem są również choroby serca czy pogłębiająca się choroba wrzodowa. Ponadto u osób o delikatnych jelitach mogą występować biegunki lub bóle głowy również u osób o takich tendencjach.

Historia kawy

Kawa przybyła do Europy z krajów arabskich na samym początku XVII wieku, nie jako napój lecz w istocie właśnie jako lek. Francuscy lekarze zalecali ją spożywać jako rzeczywisty “lek na wszystko”. Oto dlaczego szybko zyskała miano środka między innymi na choroby alergiczne układu pokarmowego.

Mit o kawie

Nieprawdą jest, iż picie kawy powoduje zwyżki ciśnienia, jeśli oczywiście piję się ją z umiarem, o którym pisałam. Jedynie kawa połączona z tytonie faktycznie powoduje wzrost ciśnienia tętniczego u osób, które mają problem z wysokim ciśnieniem.

Tarta kawowa

(bezglutenowe, wegańskie)
Składniki na okrągłą foremkę o średnicy 23 cm:

Spód:
60 g mąki migdałowej
50 g mąki bio- kukurydzianej
parę kropel olejku migdałowego
50 g mąki gryczanej
3 kawałki rozgotowanej marchewki wielkości kciuka
50 ml wody
szczypta soli himalajskiej
50 ml oleju kokosowego

Masa:
1 szklanka daktyli
120 g kaszy jaglanej
2 kubki mocnej kawy (najlepiej z ekspresu)
2 łyżki mąki migdałowej
szczypta soli himalajskiej

Wierzch:
Ulubione sezonowe owoce

Przygotowanie:
Migdały uprażyć i zmielić na mąkę, odłożyć 2 łyżki na krem, a do reszty dosypać pozostałe mąki i wlać olej kokosowy. Ponownie zmiksować, dodać resztę składników i zmielić na gładko. Silikonową formę zwilżyć, rozprowadzić spód rozgniatając go dłońmi, aż po brzegi formy, nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Następnie piec nie dłużej niż 20 minut!
W międzyczasie przygotować krem, zalać wrzątkiem daktyle, a kaszę jaglaną ugotować na zaparzonej kawie i wodzie ( razem płynu powinno być około 400 ml), dodać daktyle, mąkę i zmiksować na gładko. Wylać od razu na spód i udekorować owocami, smacznego!

Bibliografia:
Jean Carper “Apteka Żywności”
www.jadlonomia.com

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o