Murzynek z czekoladą i wartościowe ciemne wypieki

Murzynek z czekoladą i wartościowe ciemne wypieki

Ostatnio zapędziłam się ze słodkimi przepisami, dlatego to mój ostatni, dla mnie świętością jest ciasto na niedzielę, więc musiałam! Następnym razem już będzie na wytrawnie! A dziś jeszcze wspaniały murzynek praktycznie bez mąki, polubiłam sama mielić ziarna. Kupienie młynka jest super sprawą. Nie tylko dla ciast, ale zwłaszcza zapach i aromat świeżo zmielonej kawy jest nieporównywalny, jej skład również. Kiedy mielimy wiemy co, a kiedy kupujemy mieszankę musimy mieć świadomość, że może w niej być wszystko!

Mąka biała czy ciemna?

Nie lubię bombardować ciężkimi tematami w niedzielę, dlatego mam nadzieję, że będzie Wam się miło i przyjemnie, a co najważniejsze lekko czytało. Często słyszymy jedz ciemny chleb, ciemny jest zdrowy, ale czy wiemy dlaczego i czy faktycznie jest lepszy?

Cząsteczki cukrów mogą łączyć się ze sobą w przeróżny sposób i tworzyć łańcuchy. Powstają wówczas tak zwane węglowodany, które znajdujemy w produktach, które jemy każdego dnia. W makaronie, ryżu, chlebie, dobrze wiemy, że nie są one słodkie, mimo to są cukrami. Jedząc, a następnie trawiąc chleb tostowy (wystarczy kromka) otrzymujemy taką samą liczbę cząsteczek cukru jak w momencie zjedzenia kilku łyżeczek białego cukru!

Jednak jest różnica, mianowicie taka, że biły cukier w czystej postaci nie wymaga długiej obróbki, ale trafia od razu do jelita cienkiego i niemal natychmiast do krwi. Jest to szybki zastrzyk energii! Szybki, za to bardzo krótkotrwały. Biały chleb tostowy również zostaje szybko rozłożony przez enzymy. Z ciemnym pieczywem sytuacja wygląda inaczej.

Zbudowany jest z wybitnie złożonych łańcuchów cukrowych, których rozdzielanie jest żmudne i odbywa się kawałek po kawałku. Właśnie dlatego ciemne pieczywo czy ciasta oraz brązowy ryż czy makaron nie jest bombom cukrową jak w wypadku białych odpowiedników. Czym więc jest ciemny kuzyn? Porządną dawką zapasowych dobrych dla zdrowia węglowodanów.

Biały cukier obecny w pieczywie, makaronu czy ryżu jest również pobudzający na chwilę, zaraz później następuje gwałtowny spadek energii i w konsekwencji tego zmęczenie. Jego ciemny konkurent stanowi z kolei surowiec, który daje energie i zapełnia nasz żołądek na dłuższy czas. Podkreślam, iż piszę o wartościowych węglowodanach jak ciemny ryż, makaron, ciemne pieczywo nie o brązowym cukrze używanym do słodzenia zwanym inaczej trzcinowym. To częsta pułapka, którą wpadamy myśląc, że co ciemne to zdrowe. Właśnie dlatego pragnę każdy wątek szczegółowo poruszyć, powierzchowna wiedza sprowadza nas często na manowce. Brązowy cukier trzcinowy pod względem wartości i składu nie różni się niczym z wyjątkiem koloru (który nadaje melasa) od cukru białego. Dlatego nie dajcie się oszukać. Cukier to cukier.

Ryzykowne zagranie

Biały cukier zaczął działać, a właściwie zaczęliśmy go traktować jako system kar i nagród. Wpadamy w wir jedząc go coraz więcej. Kiedy na chwilę przestajemy czujemy się źle. A po chwili już czujemy ukojenie i spokój bo kostka mlecznej czekolady trafiła do naszych ust, jednak jak szybko przyszedł ten power tak szybko pójdzie, a my znów będziemy odczuwać niepokój. Jeszcze nigdy w historii nie mieliśmy do czynienia z tak ogromną ilością cukru co współcześnie. Dużo ponad połowa przetworzonych, gotowych produktów zawiera cukier, zresztą nie musimy mówić o przetworzonych wystarczy najprostsza biała mąka.

To ile cukru jemy odbija się nie tylko na naszym zdrowiu fizycznym, ale przede wszystkim na zdrowiu psychicznym, kiedy wraz z nadwagą dochodzi fakt braku samoakceptacji, a także szukanie pocieszenia w jedzeniu, to stan, który daleki jest od równowagi. Dlatego uczmy się wspólnie budować zdrowe nawyki! Nie od jutra, od teraz!

Murzynek z malinami i ciemną czekoladą

(bezglutenowe, bez cukru, wegańskie)

Składniki:
dojrzały banan
130 ml mleka roślinnego
łyżeczka octu jabłkowego
40 g oleju
50 g ksylitolu
1 łyżeczka bioproszku bezglutenowego do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
czubata łyżka kakao
50 g mąki z brązowego ryżu
50 g mąki z amarantusa
3 łyżeczki skrobi z tapioki
40 g mąki z ciecierzycy
łyżka siemienia lnianego
garść malin
50 g czekolady gorzkiej słodzonej ksylitolem

Przygotowanie:
Mleko wlać do naczynia razem z octem i odłożyć. Suche składniki (prócz ksylitolu) połączyć, dodać albo mąkę albo amarantus i ryż zmielone w młynku do kawy. Do mleka z octem dodać pokrojonego banana, ksylitol, len i zmiksować. Dokładnie wymieszać suche składniki z mokrymi. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać owocami i piec przez 45 minut w 175 st. C.
Smacznego ?

Bibliografia:
Cicha władza mikrobów – Alanna Collen
Dobre bakterie – Robynne Chutkan
Antyrak: nowy styl życia- David Servan-Schreiber
Historia wewnętrzna- Giulia Enders

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments