Dzień dobry, dzień dobry! Nie wiem jak u Was, ale u nas typowo kanapowa pogoda, idealna na majówkę w domu. Nawet siły natury zmuszają nas do zostania w domu, może to i dobrze. Zwłaszcza, że deszczu ostatnio jak na lekarstwo. Niemniej jednak plan jest jeden- chill! Mamy nadzieję, że będziecie odpoczywać razem z nami!
Sposoby na majówkę!
Od rana totalne odprężenie. Z tą myślą, aż spało się lepiej 😉 to punkt pierwszy nie tylko na majówkę, ale zawsze- wysypiaj się dobrze, to gwarancja odprężenia nawet, gdy trzeba pracować. Punkt drugi porządne wytrawne śniadanie, słodkości zostawiamy sobie na potem. My uwielbiamy pyszne placki wytrawne, często je robimy w różny sposób łączą mąki, jednak zawsze jest mąka z tapioki lub len, zasada jest taka jak przy biszkoptach, aby łączyć kilka mąk. Dziś był i len, i mąka z tapioki, i mąka z amarantusa i z brązowego ryżu. Proporcje takie same jak tu tylko mąki zamienione. Ostatnio wrzucamy również całe warzywa.

Dalej czas na pyszną kawę, a na drugie śniadanie witaminowy koktajl z dodatkiem mrożonych owoców. W tym króluje świeży banan i mrożone owoce leśne! Pycha! Uwielbiamy również ten z mięsistym mango, bardzo kremowy i aksamitny!

Mamy świadomość, że majówka to święto piwa i grilla, dlatego warto się nawadniać, pamiętajmy, że alkohol i kawa mają bilans ujemny co do nawodnienia. My uwielbiamy naturalną „lemoniadę” bez cukru i z kranówką, jest ona zdatna do picia. Dodajemy do niej ulubione owoce, czasem również miętę. Ograniczamy przy tym zużycie plastiku. Warto jednak być na bieżąco ze stroną miejskich wodociągów. Da nam to gwarancję, iż nie nastąpiły żadne awarie, a woda jest zdatna do picia.

Zostają jeszcze przekąski, czyli to co tygrysy lubią najbardziej. Pyszna orzeźwiająca sałatka, a może z grillowany batat z przeróżnymi dodatkami? A może wypasione burgery z masą świeżych warzyw i aromatycznych ziół! Czym byłaby majówka bez pysznych krakersów i idealnego sosu? A dla wielbicieli tortilli najlepsza wersja XXL!
A jeśli chodzi o słodkie przekąski to tradycyjny bezsernik, albo zaprzyjaźniony tofurnik. My tym razem wypróbowaliśmy całkiem nowy bezsernik jeszcze bardziej serowy i pachnący latem! Spróbujcie koniecznie!
Najbardziej serowy bezsernik z galaretką
(bezglutenowe, wegańskie, bez pieczenia)

Składniki na okrągłą formę o średnicy 25 cm :
150 G kaszy jaglanej
80 G wiórków kokosowych lub mąki kokosowej
Sok z połowy cytryny
Skórka z całej cytryny
450 ml wody
100 ml stałej części z mleczka kokosowego lub śmietanka wegańska
50 g ksylitolu
Szczypta soli
galaretka bezglutenowa truskawkowa z agarem
opcjonalnie garść ulubionych owoców
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować na wodzie z solą. Po ugotowaniu zmiksować na gładko z mleczkiem, sokiem z cytryny, mąką lub wiórkami. Na koniec dodać startą skórkę z cytryny. Wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem lub natłuścić silikonową i przelać masę. Według instrukcji na opakowaniu zrobić galaretkę w wodzie razem z owocami. Masę wylać na warstwę bezserową. Wystudzić i jeść! Smacznego i udanej majówki!
