Najlepsze burgery z buraka i suszonych pomidorów

Najlepsze burgery z buraka i suszonych pomidorów

Trochę mnie już znacie więc pewnie zauważlyliście, że lubię przeróżne burgery, placki, klopsy, paszteciki. Jednak ten przepis to absolutny majstersztyk.

Po zrobieniu tych burgerów pokazałam je od razu Łukaszowi. Wielce zdziwiony odparł „woow, ale pełnokrwiste”. No i faktycznie to określenie oddaje wszystko co w nich najlepsze. Mają wyrazisty smak i co istotne są bardzo aromatyczne.


No i … to pierwsze burgery, które zrobiłam całkowicie bez użycia blendera czy innego sprzętu. Czuć w nich czosnek i cebulkę oraz pomidory, to wszystko sprawia, że są tak wyjątkowe.


Dzięki temu, że mają całe kawałki również łatwiej da się je skleić. Niestety miksowane warzywa sprawiają, że konsystencja jest bardziej wodnista. Dlatego trzeba ją mocno zagęszczać.


Koniecznie spróbujcie tej receptury.

Burgery z buraka i suszonych pomidorów

(wegańskie, bezglutenowe)


Składniki na 15 burgerów:
500 g upieczonych, obranych buraków czyli około 4 średnie buraki
4 ząbki czosnku
cebula czerwona
100 g kaszy jaglanej
12 suszonych pomidorów
łyżeczka słodkiej papryki
sól do smaku
pół łyżeczki pieprzu
100 g mąki owsianej bezglutenowej (jeśli wolisz wersję bez glutenu) lub pszennej
*Olej do smażenia

Do podania:
ulubione bułki
ogórek koniecznie i to kiszony
awokado
pomidor
sałata masłowa

*Jeśli pieczesz klopsy dodaj 5 łyżek oleju do masy. Wtedy piecz je 30 minut w 180 stopniach C.

Przygotowanie:
Buraki najlepiej upiec w naczyniu żaroodpornym. Następnie obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
Kaszę jaglaną opłukać i ugotować do miękkości, nie na papkę.
Cebulę obrać i posiekać bardzo drobno, to samo zrobić z pomidorami. Następnie  czosnek przecisnąć przez praskę.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Wyrobić masę ręką. Najlepiej mąkę wsypać na koniec, żeby móc doprawić masę.
Smażyć na rozgrzanej olejem patelni kilka minut z każdej strony, na niezbyt mocnym ogniu, żeby nie przypalić i żeby burgery usmażyły się w środku.
Podawać z ulubionymi bułkami i dodatkami.
Smacznego!

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments