Dziś mam dla Was przepis, który urzeka wszystkich. Dlaczego? Bo jest klasyczny i domowy. To jeden z tych smaków dzieciństwa, który każdy dobrze zna i kocha od pierwszego powonienia. Jednak w zdrowszej wersji, wegański, bezglutenowy, bez cukru!
Idealne naleśniki
Długo nie umiałam robić naleśników, nie miałam na nie pomysłu, ani wiedzy, właściwie jakiejkolwiek. Oczywiście próbowałam wielu przepisów z internetu, niestety kompletnie mi nie wychodziły, nie miałam pojęcia co robię źle.
Po wielu próbach, zrezygnowałam, rzecz jasna placki czy burgery również mi nie wychodziły. Przerzuciłam się na pieczenie. Jeśli chodzi o klopsy- pieczone są super. Ale nie oszukujmy się pieczone naleśniki? To już krakersy, nie naleśniki ;).
Oczywiście Łukasz pomógł mi odkryć co robiłam źle. Okazało się, że nie miałam odpowiedniej patelni, idealnie sprawdza się teflonowa. I taką też kupiliśmy. Od tamtej pory nie straszne były mi burgery, placki czy nawet naleśniki. Musiałam jednak popracować nad recepturą, na początku robiąc z mąki ryżowej czy jaglanej wychodziły średnie w smaku i trzeba je było podrzucać, bo w innym razie rozpadały się.
Ostatecznie udało mi się skomponować idealną recepturę, która ma delikatny, ale charakterny smak. W dodatku jest elastyczna i trwała, nie rozpada się. Czysta perfekcja, można jeść na słodko, ale i na wytrawnie!
Naleśniki bezglutenowe z dżemem polane czekoladą
(bezglutenowe, wegańskie, bez pieczenia, bez cukru)

Składniki:
100 g mąki z ciecierzycy
100 g mąki z tapioki
300 ml wody
szczypta soli
domowy dżem
gorzka czekolada z ksylitolem
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mąki połączyć ze sobą, dodać soli i zalać wodą, zmiksować lub ubić całą masę. Smażyć z dodatkiem oleju na rozgrzanej teflonowej patelni z obu stron, nakładać dżem, zawijać i polać czekoladą. Jeść od razu!
