Faszerowane batatu i o przyprawach słów kilka

Faszerowane batatu i o przyprawach słów kilka

Przyprawy to fantastyczna sprawa, dodają charakteru każdemu daniu. Stanowią zamiennik soli, co więcej sól zatrzymuje nam wodę w organizmie, a przyprawy antagonistycznie- zwłaszcza ostre- przyspieszają tępo metabolizmu.

Co więcej ostre przyprawy są pomocne w leczeniu przeziębień, rozrzedzają zalegającą wydzielinę. Należy jednak uważać, iż mogą zaostrzać trądzik u osób borykających się z tym problemem.

Jakie kupować najlepiej? Jednoskładnikowe to znaczy nie mix, w którym jest wszystko. Curry to również mieszanka, możemy zrobić sami mieszając kurkumę, chili, pieprz, gałkę muszkatołową, kolendra, imbir, cynamon, goździki, kardamon, kminek.

Polecam Wam faszerowane bataty w towarzystwie rozgrzewających, orientalnych przypraw 😉 Farsz przygotowywał Łukasz kiedy ja siedziałam na uczelni. Co dnia mnie zadziwia, jeszcze nie tak dawno kupował masę zieleniny i rozkładał nad nimi ręce, nie wierząc, że bez mięsa, jaj czy mleka to “działa”, a jednak teraz nie ma z tym najmniejszego problemu ^^

Meksykańskie faszerowane bataty

(bezglutenowe, wegańskie)

Składniki:
1 ogromy batat
200 g pieczarek
cebula
olej z pestek winogron
5 łyżek pasaty pomidorowej
5 łyżek kukurydzy ze słoika
pół kubka ugotowanej czerwonej fasoli (ja zamroziłam wcześniej, może być ze słoika)
2 szczypty kurkumy, imbiru, chili, pieprzu
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki soli
garść świeżej bazylii

Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 180 st. C. Batata dobrze wyszorować, przekroić na pół, posypać po jednej szczypcie ze wszystkich przypraw oraz olejem, przykryć i włożyć do piekarnika, piec pół godziny, na następne pół odsłonić naczynie.

W tym czasie cebulę obrać, posiekać i smażyć do momentu uzyskania złotego koloru, dodać posiekane pieczarki i przyprawy, smażyć do odparowania wody z pieczarek, wlać pasatę, dodać porcję fasoli, wymieszać i doprawić.

Wyjąć z piekarnika, łyżką płytko wydrylować część batata i odłożyć do pudełka (np. na pasztet lub pastę- przepisy wnet). Można zdjąć skórkę. Włożyć farsz do batata i posypać kukurydzą oraz świeżą bazylią bądź oregano, jeść od razu. Smacznego!

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o