Paja warzywna

Paja warzywna

Najszybsze i najlepsze danie na świecie. Zakochałam się od pierwszego kęsa. Paja to słowo pochodzące od brytyjskiego ciasta pie i oznacza tyle co ciasto z nadzieniem. U mnie w wersji wytrawnej i jak zawsze wegańskiej. To jeden z moich smaków dzieciństwa. Kiedyś Mama robiła paję z żółtym serem, masłem, płatkami owsianymi i brokułem. Obiecałam sobie, że odtworzę ten przepis. Udało się, ostatecznie to mój zdecydowany faworyt! Dlaczego paja jest taka szybka, a co ważniejsze, smaczna? Po pierwsze dlatego, iż wyczuwalny jest jajeczny smak mąki z cieciorki, która sprawia, że ciasto jest delikatne, ale wyraziste. Po drugie samo wykonanie to dosłownie 10 minut! Reszta to pieczenie. Coś w sam raz dla tych z awersją do garów oraz wielbicieli szybkich rozwiązań 😉

(bezglutenowe, wegańskie)

Składniki:
150 g mąki z ciecierzycy
100 g płatków owsianych, ryżowych lub gryczanych
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki soli
łyżeczka kurkumy, słodkiej papryki
szczypta imbiru, chili, cynamonu, pieprzu
łyżeczka oregano, bazylii
30 ml oleju z pestek winogron plus parę kropel do smarowanie formy
450 g mieszanki papryki, groszku, kukurydzy, marchewki, ziemniaków, szpinaku lub ulubionej mrożonki

Przygotowanie:
Piec nastawić na 180 stopni. Następnie wszystkie składniki prócz warzyw połączyć w jednej misce, dolać 500 ml wody i zmiksować blenderem. Dorzucić obrane i posiekane warzywa, wymieszać. W końcu formę silikonową wysmarować olejem i wylać masę. Na koniec piec godzinę w 180 stopniach C. Poczekać 20 minut, do momentu, aż masa stężeje. Smacznego 😉

Podobało Ci się?

Jeśli podobał Ci się ten post, choć odrobinę, a drobniaki walają Ci się po portfelu wiesz już jak je spożytkować. Każda drobna suma dorzucona do naszej “skarbonki” to duży krok w lepszą stronę zarówno naszej jak i Twojej przyszłości! Razem twórzmy Narwaną Zieleninę!
Jeśli nie wiesz na czym polega Patronite zapraszamy tu. 

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments