Paja warzywna

Paja warzywna

Najszybsze i najlepsze danie na świecie. Zakochałam się od pierwszego kęsa. Paja to słowo pochodzące od brytyjskiego ciasta pie i oznacza tyle co ciasto z nadzieniem. U mnie w wersji wytrawnej i jak zawsze wegańskiej. To jeden z moich smaków dzieciństwa. Kiedyś Mama robiła paję z żółtym serem, masłem, płatkami owsianymi i brokułem. Obiecałam sobie, że odtworzę ten przepis. Udało się, ostatecznie to mój zdecydowany faworyt! Dlaczego paja jest taka szybka, a co ważniejsze, smaczna? Po pierwsze dlatego, iż wyczuwalny jest jajeczny smak mąki z cieciorki, która sprawia, że ciasto jest delikatne, ale wyraziste. Po drugie samo wykonanie to dosłownie 10 minut! Reszta to pieczenie. Coś w sam raz dla tych z awersją do garów oraz wielbicieli szybkich rozwiązań 😉

(bezglutenowe, wegańskie)

Składniki:
150 g mąki z ciecierzycy
100 g płatków owsianych, ryżowych lub gryczanych
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki soli
łyżeczka kurkumy, słodkiej papryki
szczypta imbiru, chili, cynamonu, pieprzu
łyżeczka oregano, bazylii
30 ml oleju z pestek winogron plus parę kropel do smarowanie formy
450 g mieszanki papryki, groszku, kukurydzy, marchewki, ziemniaków, szpinaku lub ulubionej mrożonki

Przygotowanie:
Piec nastawić na 180 stopni. Następnie wszystkie składniki prócz warzyw połączyć w jednej misce, dolać 500 ml wody i zmiksować blenderem. Dorzucić obrane i posiekane warzywa, wymieszać. W końcu formę silikonową wysmarować olejem i wylać masę. Na koniec piec godzinę w 180 stopniach C. Poczekać 20 minut, do momentu, aż masa stężeje. Smacznego 😉

Podobało Ci się?

Jeśli podobał Ci się ten post, choć odrobinę, a drobniaki walają Ci się po portfelu wiesz już jak je spożytkować. Każda drobna suma dorzucona do naszej “skarbonki” to duży krok w lepszą stronę zarówno naszej jak i Twojej przyszłości! Razem twórzmy Narwaną Zieleninę!
Jeśli nie wiesz na czym polega Patronite zapraszamy tu. 

Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Powiadom o